fbpx

Nove rešitve za električna vozila prihodnosti

Foto: Hidria

Več kot 300 dijakov Gimnazije Jurija Vege in devetošolcev idrijsko-cerkljanske regije je bilo danes priča projektu “Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!”. Nedvomno so si z zanimanjem ogledali tudi električne avtomobile znamk BMW serije 1 Active E, BMW i3 in športni BMW i8.
V zadnjih letih smo priča čedalje hitrejšemu razvoju tehnično dovršenih in postopoma cenovno dostopnejših električnih vozil.
K temu s svojimi inovativnimi rešitvami prispevata tudi BMW Group – z znamko najbolj naprednih električnih vozil BMW i – in Hidria, ki s ključnimi deli naprednih pogonskih elektromotorjev oskrbuje največje svetovne proizvajalce avtomobilov.
Ker se zavedajo pomembnosti zelene električne mobilnosti za prihodnost planeta in prihodnjih generacij, se je korporacija Hidria povezala z BMW Group Slovenija, Rotary klubom Idrija in Gimnazijo Jurija Vege iz Idrije v projektu »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!«.
Cilj projekta je prihajajoči generaciji omogočiti iskanje rešitev, ki bodo bistveno pripomogle k izboljšanju in učinkovitosti vozil prihodnosti.
Generalni direktor BMW Group Slovenije Lothar Schupet je ob tej priložnosti povedal: »V BMW Group trdno verjamemo, da moramo vsi deležniki v družbi stremeti k trajnostni prihodnosti. In ker prihodnost sloni predvsem na mladih, kot vodilni svetovni premium avtomobilski proizvajalec podpiramo iniciative, s katerimi mlade učimo in spodbujamo, da prevzamejo aktivno vlogo pri soustvarjanju mobilnosti prihodnosti. Slovenija ima izjemen potencial za električno mobilnost in verjamemo, da lahko ta razvoj pospešimo.«
Hidria bo v projektu zagotavljala mentorstvo inženirjev in bogato znanje, pridobljeno z izdelavo in razvojem inovativnih rešitev na elektromotorskih pogonih.
Ker bo v njem sodelovalo tudi več kot 300 dijakov Gimnazije Jurija Vege, predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak mladim sporoča: »Verjamemo, da se prihodnji Alberti Einsteini, Nikole Tesle, Steve Jobsi in Eloni Muski skrivajo tudi med slovenskimi srednješolci. Samo želeti si morajo uspeha dovolj močno in uspeli bodo. Mi jim bomo pri tem pomagali.«
Foto: Hidria

Foto: Hidria

Pri uresničevanju inovativnih idej bo dijake z materialnimi sredstvi, potrebnimi za izdelavo prototipnega vozila prihodnosti, podprl Rotary klub Idrija.
Gimnazija Jurija Vege pa bo pod mentorstvom štirih profesorjev s področja fizike, mehanike, elektronike in mehatronike – vodila jih bo profesorica Katja Vidmar – izmed več sto dijakov Gimnazije Jurija Vege sestavila razvojne ekipe. Te bodo iskale izboljšave obstoječih električnih vozil in kreirale nove rešitve za električna vozila prihodnosti.
V. V.