fbpx

Odkrili še en skrivnostni krater na največji Plutonovi luni

Foto: NASA

Plutonova luna Charon ima amoniakovo skrivnost. NASA je s svojo odpravo Novi horizonti (New Horizons) prišla povsem blizu Plutona in tako prvič raziskala njegovo površino. Na njegovi največji luni so odkrili povsem nenavaden in unikaten krater, ki presega vse, kar so astronavti do sedaj vedeli.

Krater, poimenovan Organa, kar je tudi priimek princese Leie v priljubljeni seriji Vojna zvezd, leži blizu kraterja, imenovanega Skywalker, ki je prav tako junak omenjene serije. Kar astronavte najbolj fascinira, je dejstvo, da je krater Organa zgrajen predvsem iz amoniaka, krater Skywalker pa iz ledu.

Kako sta lahko dva kraterja, ki sta tako blizu, po sestavi tako zelo različna?
Will Grundy, znanstvenik in koordinator odprave Novi Horizonti, pravi, da je morda Organa mlajša ali pa je ob trku zadela globlje plasti pod površino debelega ledu, ki bi naj prekrival površino lune, vendar natančne razlage nima. Takšna odkritja si na planetih, ki so v sončnem sistemu bližje naši Zemlji, sploh ne znamo predstavljati.

“Odkritje, ki nam daje vpogled v neznano”
Odprava Novi horizonti v poznavanju našega osončja zares odkriva nove horizonte. Znanstveni instrumenti na krovu obletavajo Pluton in njegovih do sedaj znanih pet lun. Odkritje amoniakovega kraterja je le eno izmed odkritij, ki nam po besedah znanstvenikov daje vpogled v veličino vsega, kar nam je še neznano.

A. D./Mashable