fbpx

Otroci ne bodo več zaznamovani: Robotske roke v podobi risanih junakov

Foto: Openbionics.com

Disneyjevi tehniki bodo v sodelovanju z Open Bionics izdelovali protetiko za otroke v podobi animiranih junakov. Družbi sta prepričani, da bodo s tem otroci precej pridobili, ker ne bodo zaznamovani, poroča The Independent.

Britanski start-up Open Bionics, ki se ukvarja z nizkocenovno 3D-protetiko, je od Disneya za razvoj projekta preko ”Techstars Accelerator” programa prejel 120 tisoč dolarjev (110 tisoč evrov) in prosto licenco pri izdelovanju novih modelov t. i. robotskih rok. Ti bodo imeli različne funkcije, od svetlobnih efektov do praktičnega spoznavanja taktilnega dražljaja in vibracij, ko bodo na primer ”izstrelili raketo” iz protetične roke Irona-Mana.

”Moč te vrste protetike je, da bo javna percepcija popolnoma drugačna. Kar naenkrat vrstniki otrok ne sprašujejo, kako so izgubili roko, ampak kje so dobili to hudo robotsko roko, kako se počutijo in kako deluje? /…/ Kar bi naj bila njihova največja slabost, je zdaj njihova največja prednost,” je po poročanju časopisa The Independent dejal direktor Joel Gibbard, ki pričakuje, da bo prodajna cena posameznega kosa 500 dolarjev (okoli 455 evrov) in bo v redni prodaji od konca leta 2016.—

J. U.