fbpx

Planet X – zgolj mit ali resnica?

Foto: epa

Zdi se, da bomo dobili nov, deveti planet. Dva znanstvenika, Konstantin Batygin in Mike Brown, sta odkrila nove dokaze o tem, da bi lahko v našem osončju obstajal še en planet. Bil naj bi velikosti Neptuna, za enkratno obkroženje Sonca pa bi potreboval neverjetnih 15.000 let.

Pred 4.5 milijardami let, ko se je rodilo naše osončje, naj bi bil ta planet nekako izrinjen iz ožjega osončja, ki ga vsi dobro poznamo. Planet naj bi se zaradi plinov na svoji poti upočasnil in “se usedel” v počasno eliptično orbito okoli Sonca.

Na skepticizem sta bila pripravljena
Konstantin Batygin in Mike Brown sta prva v stoletja dolgem iskanju Planeta X, ki sta postavila trdno teorijo. Novi podatki, ki sta jih objavila znanstvenika, so utemeljeni na orbiti šestih znanih teles v vesolju, katerih orbite so čudno izkrivljene. Naredila sta modele in karte, ki dokazujejo, da bi lahko na orbite teh predmetov vplival le planet, desetkrat večji od Zemlje.

Zaradi neumnih in neresnih izjav o Planetu X v preteklosti sta se znanstvenika pripravila na veliko mero skepticizma in norčevanja, poroča Science“Če danes rečeš, da si našel dokaze o obstoju Planeta X, se vsi posmehujejo, češ, pa ne že spet ta tema,” je o tem, kako večina znanstvenikov reagira, povedal Brown. Rekel pa je, da je “tokrat drugače in to zato, ker imava tokrat prav”.

Zunanji znanstveniki jima previdno pritrjujejo
Nekateri zunanji znanstveniki so mnenja, da njuni izračuni držijo, a da so še vedno mešanica previdnosti in navdušenja. Gregory Laughlin, znanstvenik na Univerzi v Kaliforniji, je povedal, da si “ne more predstavljati večjega odkritja, če se izkaže, da njuna teorija drži”. 

Trenutno o planetu obstajajo samo izračuni dveh znanstvenikov, nekatere največje teleskope pa so že začeli usmerjati v smer, kjer naj bi se nahajal Planet X. “Kar je neverjetno, je to, da bomo planet, če je tam, z našimi teleskopi lahko zaznali,” je prepričan Laughlin.

Aleksander Rant