Planet X – zgolj mit ali resnica?

Foto: epa

Zdi se, da bomo dobili nov, deveti planet. Dva znanstvenika, Konstantin Batygin in Mike Brown, sta odkrila nove dokaze o tem, da bi lahko v našem osončju obstajal še en planet. Bil naj bi velikosti Neptuna, za enkratno obkroženje Sonca pa bi potreboval neverjetnih 15.000 let.

Pred 4.5 milijardami let, ko se je rodilo naše osončje, naj bi bil ta planet nekako izrinjen iz ožjega osončja, ki ga vsi dobro poznamo. Planet naj bi se zaradi plinov na svoji poti upočasnil in “se usedel” v počasno eliptično orbito okoli Sonca.

Na skepticizem sta bila pripravljena
Konstantin Batygin in Mike Brown sta prva v stoletja dolgem iskanju Planeta X, ki sta postavila trdno teorijo. Novi podatki, ki sta jih objavila znanstvenika, so utemeljeni na orbiti šestih znanih teles v vesolju, katerih orbite so čudno izkrivljene. Naredila sta modele in karte, ki dokazujejo, da bi lahko na orbite teh predmetov vplival le planet, desetkrat večji od Zemlje.

Zaradi neumnih in neresnih izjav o Planetu X v preteklosti sta se znanstvenika pripravila na veliko mero skepticizma in norčevanja, poroča Science“Če danes rečeš, da si našel dokaze o obstoju Planeta X, se vsi posmehujejo, češ, pa ne že spet ta tema,” je o tem, kako večina znanstvenikov reagira, povedal Brown. Rekel pa je, da je “tokrat drugače in to zato, ker imava tokrat prav”.

Zunanji znanstveniki jima previdno pritrjujejo
Nekateri zunanji znanstveniki so mnenja, da njuni izračuni držijo, a da so še vedno mešanica previdnosti in navdušenja. Gregory Laughlin, znanstvenik na Univerzi v Kaliforniji, je povedal, da si “ne more predstavljati večjega odkritja, če se izkaže, da njuna teorija drži”. 

Trenutno o planetu obstajajo samo izračuni dveh znanstvenikov, nekatere največje teleskope pa so že začeli usmerjati v smer, kjer naj bi se nahajal Planet X. “Kar je neverjetno, je to, da bomo planet, če je tam, z našimi teleskopi lahko zaznali,” je prepričan Laughlin.

Aleksander Rant

 • baubau

  “Naj bi”znanost…

  • Hribouc

   Saj “naj bi znanost” vedno nekam naprej pride.

   Se spomniš koliko idej je bilo uporabljenih v raznih nadaljevakah tiopa “Zvezdne steze”, ki so se zdele 40-50 let nazaj totalna utopija- pa so danes uresničene in funkcionirajo. Celo teleportacija že ima prve začetke prenosa atomov… torej se ne zezej kar ke nekam u prazno!

 • Hribouc

  Nič več fantastika!
  Realnost je za vogalom.
  Zračunano / dokazano je, da je tam zadaj.
  Zagledati ga je treba in slikati. Baubau, ošpiči daljnogled!
  In vendar se vrti! Končno nekaj več, ne samo domneve.Zanimivo, ne samo znanstvenika, ki sta omenjena, tudi kolegi znanstveniki in največji skeptik okoli obstoja planeta X se zdaj strinjajo, da je gotovost, da je ta planet v , zdaj znanem območju! Poglejte na spletno stran NASE, tudi tam so navdušeni!
  Že, da je vest spravil v eter Washington Post pove, da je stvar resna in že obračajo teleskope ter odpirajo tekmo kdo ga bo ugledal prvi.
  Za nas , Zemljančke, pa se pojavi cel kup fantastičnih vprašanj, n.pr. :
  – je ta planet dolgo napovedovani NIBIRU
  – gre njegova trajektorija tako blizu Zemlje, da nas bo krepko pretresel in povzročil uničenja, ki se po
  geoloških najdbah na Zemlji pojavljajo vsakih 20-26.000 let ?

 • Hribouc

  Planet x je zdaj že Planet 9.
  Krasno!
  Ni več mit, je resničnost. Zračunana na evidentnih , dejanskih krožnicah večih nebesnih teles.

  Detajle lahko najdete na več naslovih, kogar to zanima.Predstavljam le dve povezavi :
  Batygin:
  EVIDENCE FOR A DISTANT GIANT PLANET IN THE SOLAR SYSTEM
  http://iopscience.iop.org/article/10.3847/0004-6256/151/2/22/meta
  —————————————————————————————————————————–
  NASA:

  Caltech Researchers Find Evidence of a Real Ninth Planet , 21 January 2016 (source: Caltech)
  http://solarsystem.nasa.gov/news/2016/01/21/caltech-researchers-find-evidence-of-a-real-ninth-planet

 • avtohtoni neandartalec

  Nočem se delati pametnega, vendar obstaja še ena možnost in sicer, da v zunanjih predelih našega osončja nastaja kakšen nov oblak snovi, podoben Lyman- alfa mehurjem, ki obdajajo galaksije. Gre za silnice radijskih valov, po katerih potujejo in se gostijo plini, iz katerih nastajajo osončja in cele nove galaksije, so pa tudi ene največjih gmot v vesolju, vidni le v infrardečem delu spektra. Ne trdim, da pri nas nastaja nova galaksija, vendar ne bi bil presenečen, če bi opazili vplive sevanja naše Rimske ceste, neke povsem nove anomalije, ki si jih danes ne znamo še niti zamisliti. Ta sevanja namreč predirajo galaksijo, znanstveniki lahko zaenkrat opazujejo te procese predvsem okoli drugih galaksij, vidijo samo veliko sliko, nihče pa ne pozna mehanizma, kako deluje na lokalnem nivoju.
  Ne bi bil presenečen niti, če ne nastaja planet temveč še eno sonce, smo namreč izredno pusta regija in je naše sonce edno redkih, ki nima svoje partnerja.

  • Hribouc

   Tud jest ne, de bi bil pametnjakovič, dragi neandertalc, vidim, de znaš špilat na piščalko in , da krasno bereš Vesolja, kar je finofajn. Mene Planet 9 zanima v živo in zanima me kdo so bili, ki so s Siriusa k Dogonom prišli na obiske.Ne zanima me toliko ali bo kdo letel na Mars, zelo fejst pa bilo doživeti, da okol ovivnka prpelje izza Plutona ena velikanska kugla, 10x večja on naše Zemlje. Strah pa bi me ratalo, če je to res Nibiru…kajti nj.zgodovina obiskovanja Zemlje je jako huda. Torej, moje pričakovanje je, da se Planet X izkaže za Nubiruja, saj ga geološka zgodovina
   zelo dobro pozna.
   Najbolj od vsega pa je živo zanimanje o ljudeh ali pa o avtomatih z drugih svetov. Vidu sem jih, plovila seveda, sedem krat, enkrat celo dokažem s fotografijo, zato tu ni dvoma, škoda je le, da orng ne pristanejo, in da ne naqjdejo cajta , da ne pridejo na piknik !

 • tramal

  Ja pravi kvazi znanstveniki.Točen datum nastanka vesolja je 1 april pred 4,5 in123 let ob 3in sedemnajst minut. Bil je torek.Kot vidite sem tudi jaz znanstvenik in še bolj točno sem napovedal nastanek vesolja.

  • Vrhovni sodnik

   Tramal je že mal švoh zate.