fbpx

Princetonova študija: otroci so najbolj nevarni prenašalci covida-19!

Foto: STA

Študija v kateri je bilo vključenih več kot pol milijona ljudi v Indiji, ki so bili izpostavljeni okužbi z wuhanskim koronavirusom, je pokazala, da je za širitev okužbe odgovoren majhen delež okuženih. Večinoma so prenašalci okužbe otroci in mladi odrasli.

Za razliko od prejšnjih študij, je največja raziskava o sledenju stikov pri širitvi okužbe s covidom-19, v kateri so sodelovali raziskovalci s Princetona, Johna Hopkinsa, Kalifornijske univerze in Berkelyja, o širjenju bolezni ugotovila, da so za širjenje okužbe otroci in mladi veliko bolj pomembni kakor se je zdelo do sedaj.

Raziskovalci so si pomagali s podatki javnih zdravstvenih uslužbencev v jugovzhodni indijski provinci Tamil Nadu in Andhra Pradesh, kjer so spremljali pot okužbe in stopnjo smrtnosti pri 575.071 posameznikih, ki so bili izpostavljni 84.965 potrjenim primerom covida-19.

Prenos okužbe odvisen od “superširjenja”
Vodja raziskovalne skupine s Princetona Ramanan Laxminarayan je pri tem poudaril na presenetljivo ugotovitev, da je širitev nove bolezni močno odvisna od tako imenovanega “superširjenja”, to je, ko majhen delež okuženih prenese okužbo na več ljudi. Po ugotovitvah študije, 71 odstotkov okuženih ni preneslo okužbe na katerokoli osebo s katero so bili v stiku. Medtem, ko je zgolj 8 odstotkov okuženih bilo “krivih” za 60 odstotkov novih okužb.

Testiranje na covid-19 v Sringarju (foto: EPA)

“Superširjenje je bolj pravilo kot pa izjema, ko gledamo na širitev covida-19, tako v Indiji kot najbrž v drugih prizadetih krajih,” je povedal Laxminarayan. Po poročanju Princetona, je študija ravno tako potrdila, da je “implemetacija zaprtja na državni ravni v Indiji privedla do občutnega zmanjšanja prenosa okužbe koronavirusa.”

Po ugotovitvah raziskovalcev je imela oseba, ki je bila v stiku z okuženim, 2,6 odstotka možnosti, da se okuži v javnosti in 9 odstotkov, da stakne okužbo v istem gospodinjstvu. “Otroci so zelo učinkoviti prenašalci v takem okolju,” je povedal Laxminarayan. Otroci in mladi naj bi predstavljali kar eno tretjino vseh okužb. Raziskovalce pa je ravno tak presenetila stopnja smrtnosti med mlajšimi kohortami, ki je bila večja od smrtnosti med mladimi v razvitejših državah.

Ivan Šokić