fbpx

Prisluhnite, kako zvenijo gravitacijski valovi v vesolju

Znanstveniki so včeraj presenetili ves svet, ko so objavili, da so odkrili gravitacijske valove. Valove je Einstein v svoji splošni teoriji relativnosti napovedal že pred dobrim stoletjem, sedaj pa lahko prisluhnete, kako ti valovi zvenijo v vesolju.

“Tole je odkritje za Nobelovo nagrado,” so soglasni znanstveniki po svetu. Gravitacijski valovi so nihanje ukrivljenosti prostora-časa, ki se s svetlobno hitrostjo v obliki valovanja širijo od izvora. Izvor valov je navadno nasilen kozmični dogodek. Valovi prenašajo energijo v obliki gravitacijskega sevanja. Znanstveniki so do sedaj uspeli zbrati samo posredne dokaze o obstoju valov.

Zakaj je to odkritje tako pomembno?
Znanstveniki trdijo, da bodo sedaj lahko končno v polnosti razumeli gravitacijo, njene sile in kako v bistvu deluje. Poleg tega nam gravitacijski valovi omogočajo, da zaznajo trenutek, ko se bosta srečali dve črni luknji. Takšna srečanja sprostijo 50-krat več energije v obliki gravitacijskih valov, kot jo imajo vse zvezde v vesolju skupaj. Gravitacijske valove sicer sproščajo vsa telesa v vesolju – tudi Sonce in Zemlja, a je njuna moč veliko manjša, zato smo jih z obstoječo tehnologijo lahko zaznali že prej.

Raziskovalci trdijo, da razsežnosti odkritja še ni mogoče dobro oceniti. Gravitacijski valovi nam omogočajo znanje in informacije o gibanjih v vesolju, o katerih prej nismo imeli niti ideje.

Po mnenju znanstvenikov to odkritje napoveduje povsem nov pogled na to, kako razumemo vesolje, in odpira novo ero raziskovanja. Stephen Hawking, strokovnjak za proučevanje črnih lukenj, je dejal, da odkritje napoveduje novo revolucijo astronomije.

Anja Dangubič