80 milijonov evrov vreden projekt – potovali bomo do zvezd

Foto: epa

Ruski poslovnež Yuri Milner in svetovno znani astrofizik Stephen Hawking sta oznanila projekt “Preboj”, vreden okoli 80 milijonov evrov. Namen projekta bo izdelati vozilo, ki bi v času človeškega življenja doseglo Zemlji najbližjo zvezdo (ki ni Sonce) – Alfa Centauri. 

Vozilo ne bo prevažalo niti enega potnika, saj ne bo težje od lista papirja. Projekt bo testiral tehnologije, ki so potrebne za to, da se izjemno lahek objekt odpravi v globine vesolja. Koncept vozila temelji na majhnem objektu, na katerega so pripeta izredno lahka jadra (debela nič več kot nekaj sto atomov), pogon pa se bo zagotovil s pomočjo laserjev z zemlje.

Laserji na Zemlji se bodo usmerili proti nano-plovilu, ki ne bo večje, kot so zmaji – tisti, ki jih otroci spuščajo v vetrovnih razmerah, poroča Gaurdian. Laserji bodo pognali plovilo do ene petine hitrosti svetlobe, kar pomeni, da bo plovilo potovalo s hitrostjo 60.000 kilometrov na sekundo, Alfa Centauri pa bi doseglo v 20 letih. Omenjena zvezda je od Zemlje oddaljena 40.000.000.000.000 kilometrov.

Zemlja ima omejen rok trajanja
Do razglasitve projekta je prišlo na 55. obletnico prvega orbitalnega poleta ruskega kozmonavta Yurija Gagarija, po katerem ruski investitor nosi ime. “Človeška zgodba je zgodba o velikih skokih. Danes se pripravljamo na naslednji veliki skok – proti zvezdam,” je projekt komentiral Milner, Spephen Hawking pa je dodal: “Zemlja je čudovit prostor, ampak morda ne bo trajala večno. Prej ali slej se bomo morali začeti ozirati proti zvezdam.” 

Ž. K.