Prvi človek, ustvarjen v laboratoriju, se bo rodil v tem desetletju

Foto: EPA

Prvi človek, ki se bo rodil z laboratorijsko spremenjenim genomom, se bo rodil še v tem desetletju, trdi ameriški zdravnik indijskih korenin Siddhartha Mukherjee. To bo zaznamovalo prvi trenutek v človeški zgodovini, ko bo človek aktivno posredoval in spremenil genetsko dediščino bodočim generacijam ljudi, trdi Mukherjee v svoji novi knjigi “Gen”. 

V svojem delu, ki je nasledilo s Pulitzerjevo nagrado nagrajeno delo “Kralj vseh Maldivov,” je sledil napredku genetike od njenih skromnih začetkov pa do današnjega dne. Opisuje prva raziskovanja, začenši z Gregorjem Mendlom, menihom, ki se je v sredini 19. stoletja lotil raziskovanja genetskega spoznavanja, kako se lastnosti vrste (rdeče pese) prenašajo med generacijami, piše britanaki časnik Economist.

 

Nadaljuje z opisom Darwinovih odkritij, ki pa jih varno pripelje do poskusov v moderni Kitajski, kjer prihajajo do vznemirljivih odkritij – po sicer moralno sporni poti. Ne pozabi omeniti tudi stranpoti znanosti, ustavi se pri svetovnem vzponu evgenike, gibanja, ki je hotelo rasno prečistiti narode oziroma jih izboljšati tako, da bi iz njih izločili “nepotrebne” in “ranljive”. Govori tudi o “znanosti” nemških nacističnih zdravnikov v času nacistične Nemčije. Konec nacistične Nemčije je pomenilo tudi konec gibanja evgenike.

“Normalnost” je antiteza evolucije
Avtor svoj zgodovinski pregled sklene z manifestom v 13 točkah. “Normalnost” je antiteza evolucije in to je verjetno tudi najpomembnejše razkritje knjige. Genetika lahko veliko pripomore k razvoju človeštva, vsi razmišljajo o tem, koliko bomo pridobili, nihče pa se ne vpraša, koliko lahko na drugi strani izgubimo.

Ž. K.

 

 • Opazovalec

  Odlično! Nemogoče si je predstavljati koliko bolezni bo na takšen način ozdravljenih in preprečenih!

  • tarantela

   Kaj pa užitek ob ustvarjanju novega člana človeštva?

   • Opazovalec

    Saj ne bo nikomur nič odvzeto.

 • tarantela

  No še mal, pa boš kupu sestavine in s pomočjo “kuharske” bukle scmaril novo bitje. Me zanima, koliko bo prismojenih ali premalo kuhanih ali pečenih.

 • Mihilus

  Sem velik podpornik evgenike. Evgeniko izvajamo na živalih in rastlinah ves čas in se smatra za nekaj samoumevnega. To delamo zato, ker DELUJE. Nobenega dvoma ni, da bi zadeva delovala tudi na ljudeh. Vendar je to trenutno politično nekorektna tema. Povezana z nacizmom, Hitlerjem in tako naprej.

  Trenutno se na človeški rasi intenzivno izvaja disgenika (negativna evgenika). To počnemo v imenu enakosti in enakopravnosti. Preko socialnih transferjev dobesedno plačujemo razmnoževanjem lenim, neproduktivnim osebkom. Potomci takih staršev so bolj nagnjeni k lenobi in neproduktivnosti. Posledice tovrstne zamenjave populacije z genetsko inferiornimi ljudmi že čutimo z počasnim padanjem standarda, ki pa se bo v naslednjih letih močno pospešilo.

  • Anton

   sadni material so plemenitil kmetje že za časa Marije Terezije, z uporabo plemenitenja so prišli do bolj odpornih sadnih vrst, ki so bile bolj imune na zunanje vplive, glivična obolenja, tako da, evgenika da, vendar ne za vsako ceno.

 • minka

  sem absolutno proti delanju ljudi po meri nekaterih, že spet se jih bo nekaj izjalovilo in kaj bo pa s tistimi, saj nismo ratline in od dneh lenuhov ni rečeno da bodo vsi otroci lenuhi tako kot dva pametna nimata vedno še bolj pametnih otrok, no eni , ki bi radi višjo raso pa bodo za to , vemo kaj je prišlo iz tega, zgodovina se ponavlja le da na prefinjen način……

 • Diverzant

  Iz tega ne bo nič dobrega,sem siguren.

 • tramal

  En mali človek bo naredil človeka umetno???Ko pa je vsemogočniBOG naredil svet in prva človeka pa OGROMNO BEDAKOV noče priznati Ja človek se hoče postaviti nad BOGA???.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!