Prvo preskušanje zdravila na ljudeh, ki odpravi zastrupitev z jedrskim sevanjem

Jedrska eksplozija. (Foto: iStock)

Ves svet nestrpno čaka na rezultate. V ZDA se je namreč začelo prvo klinično preskušanje tablete, ki odpravi zastrupitev z jedrskim sevanjem. Raziskavo izvajajo v Michiganu, kjer bo 42 prostovoljcev prejelo zdravilo HOPO 14-1 v obliki tablete, ob tem pa bodo strokovnjaki spremljali, kako dobro se zdravilo absorbira in kako se toksini izločajo iz telesa.

Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID), ki financira raziskavo, navaja, da bi lahko zdravljenje državljanom postalo dostopno do leta 2024, če bodo rezultati raziskave uspešni. Glede na vojno v Ukrajini in ponavljajoče grožnje z jedrskim orožjem se je strah pred sevanjem povečal, zato tovrstne raziskave dobivajo dodatno publiciteto.

Notranja radioaktivna kontaminacija pomeni, ko se radioaktivni elementi absorbirajo, če jih vdihamo ali pogoltnemo. To se lahko zgodi kot posledica nesreče v jedrski elektrarni ali detonacije t.i “umazane bombe” oziroma jedrsko orožje. Ko atomi radioaktivnih elementov razpadajo, oddajajo sevanje, ki lahko poškoduje DNK, tkiva in organe. Eden od načinov za zmanjšanje te škode je takojšnje uživanje zdravila, ki se veže na težke kovine, da bi jih po kontaminaciji čim hitreje odstranili iz telesa.

HOPO 14-1 je formuliran kot peroralna kapsula, ki je preprostejša za uživanje. Predklinične študije so pokazale, da lahko HOPO 14-1 učinkovito odstrani številne radioaktivne snovi.

Sara Kovač