fbpx

Rusi bodo testirali neustavljivo raketo, ki bi lahko prebila raketni ščit in uničila celotno Francijo

Foto: epa

Ruske oborožene sile se pripravljajo na testiranje balistične rakete, ki naj bi imela sposobnost prebiti Natov protiraketni ščit in uničiti območje v velikosti Francije. Raketa nosi tehnično ime RS-28 Sarmat, vendar se jo je zaradi svoje destruktivne moči že oprijelo ime Satan 2. 

Ruska novinarska mreža Zvezda, ki je v lasti ruskega ministrstva za obrambo, je poročala, da bo izstrelek poleti že nared za testiranje. Približni termin testiranja so objavili le nekaj dni po tem, ko je Rusija na paradi ob dnevu zmage razkazovala svojo vojaško moč.

Izstrelek Satan 2 bo imel udarno moč v velikosti 40 megaton, kar je več kot 2000-krat več od atomskih bomb, ki so ju  Američani odvrgli na Hirošimo in Nagasaki. Novinarska mreža Zvezda ni pozabila omeniti, da je to dovolj za uničenje ne le območja v velikosti Francije, temveč tudi ameriške zvezne države Texas.

Doseže lahko vsa evropska mesta
Satan 2 bo imel doseg 10.000 kilometrov, kar je dovolj, da doseže vsa večja evropska mesta in mesta na ameriški zahodni in vzhodni obali. Strokovnjaki sicer trdijo, da to ne pomeni, da gre nujno za agresivno potezo, čeprav so prepričani, da je ruski predsednik Vladimir Putin več kot vesel, da svetovna javnost testiranje rakete razume kot svarilo.

“Sistem SS-18 je star več kot 30 let, kar pomeni, da mu je rok uporabe že potekel. Posodobitev izstrelkov bi bila smiselna poteza tudi v primeru, če bi imela Rusija toplejše odnose z Natom, čeprav je Putin vesel, da jo lahko svet interpretira kot agresivno potezo, saj rad poudarja svojo nepredvidljivost in pomembnost,” je prepričan strokovnjak za rusko nuklearno zmogljivost Igor Sutjagin s Kraljevega vojaškega inštituta v Londonu.

Sutjagin: Nato je v tem primeru brez moči
Sutjagin je prepričan, da je Natov protiraketni ščit, ki je ob svojem nastanku povzročil veliko zgražanje ruskih oblasti, proti raketi Satan 2 popolnoma brez moči, saj naj bi bil izstrelek prehiter – leti namreč s hitrostjo 7 kilometrov na sekundo, piše britanski Daily Mail. Ena izmed težav za raketni ščit je tudi ta, da izstrelek do cilja ne potuje po predvidljivi poti, temveč do svoje tarče manevrira, torej spreminja pot, zaradi česar ga je še toliko težje prestreči z drugo raketo, kar pa je temelj protiraketnega ščita.

Rusko ministrstvo za obrambo trdi, da bodo raketo začeli uporabljati konec leta 2018, do leta 2020 pa načrtujejo, da bodo popolnoma nadomestili zastarele rakete tipa SS-18. 

Ž. K.