fbpx

Rusi uspešno lansirali raketo z novega kozmodroma

Foto: EPA

Ruska vesoljska agencija je uspešno izpeljala prvo lansiranje rakete z novega kozmodroma v regiji Amur blizu meje s Kitajsko. Lansiranje je bilo sicer prestavljeno za 24 ur, nato pa jim je le uspelo. Na premierni izstrelitvi rakete v Vostochnyu je bil prisoten tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki bo poleti obiskal tudi Slovenijo. 

“Na to moramo biti ponosni,” je Vladimir Putin komentiral izstrelitev, čeprav je na začetku izrazil tudi kritiko zaradi zamude in številnih napak v ruskem vesoljskem programu. Do zakasnitve izstrelitve je prišlo zaradi napake v sistemu kontrole letenja, kar je povzročilo avtomatično prekinitev izstrelitvene sekvence.

Nov kozmodrom po besedah ruskih uradnikov predstavlja protiutež kozmodromu v Baikonurju, kjer so do tega trenutka potekale vse pomembnejše ruske izstrelitve raket. Kozmodrom v Baikonurju je namreč v Kazakstanu, ki mu Rusija za uporabo plača več kot 100 milijonov evrov na leto. Putin je zbranim na dogodku povedal, da je naslednja naloga za kozmodrom izstrelitev težje rakete.

Raketa je v vesolje ponesla tri civilne satelite, med katerimi je tudi eksperimentalni nanosatelit, s katerim nameravajo testirati tehnologijo upravljanja z majhnimi predmeti v vesolju.  

Uradniki kljub uspešni izstrelitvi poudarjajo, da bodo Rusi kozmodrom v Baikonurju še dolgo uporabljali. “Veliko dela bo še potrebno opraviti, danes smo naredili velik in pomemben korak v razvoju ruskega vesoljskega programa,” je zaključil Putin, poroča Deutche Welle.

Ž. K.