Savdska Arabija se že pripravlja na življenje brez nafte

Foto: iStock

Savdska Arabija že kuje načrte za življenje, ko zmanjka nafte. Savdski minister za nafto Ali al-Naimi meni, da je obilica sonca, ki ga premore država, odlično izhodišče za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Sicer pa napoveduje, da bo svet odvisen od njihove nafte še vsaj naslednjih 50 let.

Ali al-Naimi je v pogovoru za agencijo Bloomberg povedal, da na svetu na obstaja nobena država, ki bi bila bolj primerna za proizvodnjo sončne energije, kot je Savdska Arabija. Naftna velesila ima namreč na voljo ogromno prostora, veliko peska, ki je potreben za proizvodnjo fotonapetostnih panelov, in ne nazadnje tudi veliko ur sončnega obsevanja, poroča STA. Omenil je, da poleg njegove domovine tudi ostale države v regiji izvajajo študije, s katerimi želijo najti načine, kako bi se od nafte preusmerili na alternativne vire energije.

Prvi v nafti, zdaj hočejo voditi tudi na trgu sončnih elektrarn
Na podnebni konferenci v Parizu decembra lansko leto je minister izrazil pripravljenost, da njegova država postane izvoznik “gigavatnih ur energije”, proizvedene v sončnih elektrarnah. S tem bi Savdska Arabija močno prispevala k zavezam mednarodne skupnosti za zmanjšanje človekovega vpliva na podnebne spremembe.

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je januarja letos sprožil plaz ugibanj o tem, kakšne posledice imajo nizke cene nafte za zalivsko kraljevino. Krožile so govorice, da je padec cen državo spodbudl v razpršitev gospodarskih dejavnosti, s katerimi bi zmanjšala odvisnost od izvoza črnega zlata.

Minister al-Naimi pa je v zaključku dodal, da se ta velika sprememba – prehod iz fosilnih goriv na sončno energijo – gotovo ne bo zgodil vsaj v naslednjih 50 letih.

A. D., STA