fbpx

Se nam približuje planet, podoben Zemlji?

Zvezdno nebo (Foto: STA)

Inštitut za iskanje zunajzemeljskih inteligenc ima svoj teleskop usmerjen v vesoljsko anomalijo, ki jo do danes še ni bilo mogoče pojasniti. Astronomi so sicer nenavaden svetlobni vzorec med Cygnusom in Lyro opazili že pred leti.

Uporabniki podatkov, ki jih pridobiva NASA s svojim teleskopom, imenovanim Kepler, namigujejo, da se nam morda približuje planet, ki je podoben Zemlji.

Doktorica astronomije Tabetha Boyajian je za CNN povedala, da so po opozorilih uporabnikov Nasine baze tej vesoljski anomaliji namenili posebno pozornost. “Še posebej nenavadna je globina svetlobnih seskov, ki povzročajo kar do 20 odstotkov zmanjševanja svetlobe in njenih predvidenih časovnih rokov. Pojav opazujemo že nekaj mesecev,” je še dodala Boyajianova.

Za nenavaden pojav še nimajo pojasnila
So to morda posledice mimoidočih kometov? Je to neke vrste medgalaktičen fenomen, ki ga  znanstveniki še niso odkrili? Ali se nam morda približuje planet, ki ga je zgradila tuja, nam nepoznana civilizacija?

Janon Wright, profesor astronomije na univerzi Pen State, je tudi sam pregledal podatke, za katere pa nima pojasnila, vendar pa je vse, ki se s pojavom trenutno ukvarjajo, opozoril na prehitro sklepanje o morebitnih zaključkih.

“Sam menim, da si rezervirate hipotezo, da se nam približuje planet, na katerem prebivajo vesoljci kot skrajni ukrep, saj bi take trditve, če o njih nismo popolnoma prepričani, povzročile veliko paniko. To je moja teorija o pojavu SETI,” je še dodal profesor Wright.

Znak tuje inteligence ali le roj kometa?
Skupaj s skupino astronomov je Boyajianova objavila članek, da bi svetlobne posebnosti lahko bile posledice kometskih fragmentacij. Wright pa na to odgovarja, da je to sicer “verjetna, vendar izmišljena razlaga”.

Pri nadaljnjih raziskovanjih se morajo astronomi predvsem osredotočiti na razlago sistema, v katerem so opazili svetlobne posebnosti, saj bodo tako lažje pojasnili, kaj se v vesolju dogaja.

T. O.