fbpx

Woke aktivisti so v strokovnem poimenovanju parazitskih črvov odkrili seksizem, nepotizem in kronizem

Helminti (foto: družbena omrežja)

Celo parazitski črvi so bili vključeni v razpravo o pristranskosti glede spola, potem ko je študija enega izmed parazitologov iz Nove Zelandije trdila, da ni seksistično le poimenovanje bitij. Pri iskanju vrzeli v poimenovanju črvov so namreč odkrili, da jih je večina poimenovana po moških.

Sodeč po študiji v delu parazitologa Roberta Poulina iz Nove Zelandije biologi na novo najdena bitja imenujejo po svojih hišnih ljubljenčkih, najljubših slavnih osebnostih, mentorjih in sorodnikih. Enako velja za parazitske črve, ki pa so v večini poimenovani po moških. To je privedlo do razprave o seksizmu, kronizmu in celo nepotizmu.

Skupina znanstvenikov, ki jo je vodil parazitolog Robert Poulin, je preiskala študije v osmih revijah, objavljenih v letih 2000 do 2020. V tem obdobju je bilo odkritih okoli 2.900 vrst, samo leta 2007 npr. 200. Vendar je sodeč po Poulinovi raziskavi od 596 vrst, poimenovanih po uglednih znanstvenikih, le 111 ali 19 odstotkov po ženskah, trdijo strokovnjaki z novozelandske univerze Otago. Od 71 znanstvenikov, ki so črve poimenovali tudi večkrat, naj bi bilo le osem ženskih imen, piše Skynews. Osem znanstvenikov, ki so s svojim imenom poimenovali šest vrst ali več, pa je bilo moških.

Parazitski črv Constrictoanchoratus lemmy je bil na primer imenovan v čast Lemmyju Kilmisterju,​ pokojnemu vodji heavy metal skupine Motorhead. Znanstvenik je bil namreč njihov oboževalec. Rhabdias glaurungi​ je dobil ime po zmaju Glaurung​ v Silmarillionu​ JRR Tolkiena.​ Corbata je dobila ime po prvem psu znanstvenice, medtem ko se Microcotyle visa​ nanaša na veselje avtorice imena, ko je po dolgem obdobju negotovosti dobila vizum.

Poleg seksizma v poimenovanju vrste črvov tudi nepotizem
Ugotovili smo dosledno spolno pristranskost med vrstami, poimenovanimi po uglednih znanstvenikih, pri čemer so moški znanstveniki ovekovečeni nesorazmerno pogosteje kot znanstvenice,” je zapisano v študiji, objavljeni v reviji Proceedings of the Royal Society, poroča Skynews. Vendar seksizem ni edina problematika, ki so jo odkrili, navedli so tudi problem “etimološkega nepotizma in kronizma” pri poimenovanju helmintov. Po ugotovitvah sodeč se je v zadnjih 20 letih povečala težnja taksonomistov, da poimenujejo nove vrste po družinskem članu ali tesnem prijatelju.

Znanstveniki, ki mislijo, da so odkrili edinstveno vrsto, na splošno opisujejo njeno obliko, značilnosti, barvo in, kar je dandanes najprepričljiveje, DNK v članku, predloženem strokovni reviji. Kot del tega postopka lahko predlagajo znanstveno ime, ki je dvocevno in latinizirano.​ Zeljna drevesa so na primer uradno znana kot Cordyline australis.​ Cordyline je rod, australis edinstvena vrsta. Pri poimenovanju vrste imajo znanstveniki diskrecijsko pravico.