fbpx

Slovenci spet prvi na svetu: Naprava, ki bo vsak avto spremenila v pametni avto

Foto: Katja Slovenc

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste pozabili, kje ste parkirali vaš avtomobil, in ste ga nato dolgo iskali? Ste kdaj nujno iskali bencinsko črpalko in ste zaradi tega morali zaviti s ceste, da ste si ogledali zemljevid? Se vam je zgodilo, da ste pozabili, kako dolgo vam še velja parkirni listek? Če ste na katero od zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilno, so mladi slovenski podjetniki izumili napravo prav za vas. 

Bluejay je prvi pametni nosilec za telefon, ki bo skupaj z aplikacijo vsak, še tako navaden avtomobil spremenil v pametni avtomobil. Gre za izum mladih slovenskih podjetnikov in razvijalcev programske opreme, ki ga bodo jutri predstavili na spletni strani Kickstarter, kjer bodo skušali zbrati 80.000 evrov za začetek proizvodnje.

(v delu) Slovenci spet prvi na svetu: Naprava, ki bo vsak avto spremenila v pametni avto 3

Foto: Katja Slovenc

Naprava v primeru nesreče avtomatsko obvesti bližnje
Uporaba telefona med vožnjo se morda zdi zelo nevarno opravilo, a ekipa podjetja “The Kiwi Factory” je poskrbela, da temu ni več tako. S pomočjo aplikacije bo lahko uporabnik s samo enim klikom prostoročno poklical katerega izmed svojih stikov, odprl navigacijo ali pa preveril, kje se nahaja najbližja bencinska črpalka. Vse to na enem mestu. Le z enim klikom boste lahko prijateljem sporočili svojo lokacijo, v primeru, da ste udeleženi v prometni nesreči, pa bo Bluejay avtomatsko poslal sporočilo in vaše najbližje obvestil, kje se je zgodila nesreča.

Bluejay bo s telefonom povezan ves čas, kar pomeni, da boste lahko preko telefona svoj avtomobil v vsakem trenutku našli na parkirišču. Prav tako vas bo opomnik opozoril, kdaj vam poteče plačana parkirnina. Naprava bo merila tudi vaš način in hitrost vožnje, povezana pa bo z mnogimi drugimi glasbenimi aplikacijami in internetnimi radii, kot na primer Spotify in Pandora.

Naprava za lažjo in predvsem varnejšo uporabo telefona med vožnjo
”Čeprav na tržišče vedno pogosteje prihajajo t. i. pametni avtomobili z veliko funkcijami, so pametni telefoni še vedno najpametnejše naprave, ki jih imamo. Ljudje tudi med vožnjo vse pogosteje uporabljajo telefon. Zato smo zasnovali napravo, ki omogoča varnejšo in lažjo uporabo telefona v avtomobilu in vsak navaden avto spremeni v pametni avto,” 
je povedal vodja projekta Martin Mikeln.

Martin Mikeln in Nicholas Bartlett. Foto: Katja Slovenc

Bluejay je delo podjetja “The Kiwi Factory”. Gre za podjetje iz Londona, ki ima v Sloveniji svoj raziskovalno-razvojni center, lastnik pa je novozelandski 30-letni milijonar Nicholas Bartlett. Mlad podjetnik je svoje prvo podjetje odprl že v času študija, vse od takrat pa se ukvarja s podjetništvom in start-up podjetji. V Slovenijo je prišel vsaj za nekaj let, predvsem poslovno. Vsak, ki je imel idejo in dodelan koncept, ju je lahko predstavil Bartlettu, ki v Sloveniji išče nove ideje in start-upe, katerim lahko finančno pomaga uspeti. V podjetju delajo mladi, perspektivni profesionalci z različnih področij. Bluejay je drugi izdelek, ki je nastal v okviru podjetja “The Kiwi Factory”. [/color-box]

Večina narejena v Sloveniji
Gre za majhno napravo z Bluetoothom in vgrajenim pametnim čipom. Bluejay deluje kot majhen, eleganten nosilec za telefon. Zaradi ploščice, ki si jo bo uporabnik namestil na telefon, bo pametni telefon ostal na svojem mestu med vožnjo, naprava pa se bo avtomatsko povezala z Bluejayjevo aplikacijo. Izdelek je narejen iz najkakovostnejših materialov, aluminija in karbonskih vlaken – nekaj s Kitajske, večina pa je narejena v Sloveniji. ”Sestavljanje izdelka, barvanje in nekateri materiali prihajajo iz Slovenije. Trudili smo se, da bi čim več proizvodnje potekalo v Sloveniji, saj podpiramo slovensko gospodarstvo,” je pojasnil Mikeln.

(v delu) Slovenci spet prvi na svetu: Naprava, ki bo vsak avto spremenila v pametni avto 2

Foto: Katja Slovenc

Naprava deluje na vseh avtomobilih
Izdelek bo stal dobrih 89 evrov oziroma 99 dolarjev, saj je primarni cilj prodreti na ameriški trg. Bluejay obstaja v štirih različnih barvnih kombinacijah, priloženi pa sta mu dve bateriji, od katerih vsaka zdrži približno eno leto. Prvi uporabniki bodo svoj Bluejay lahko pričeli uporabljati predvidoma junija, ocenjujejo razvijalci. Aplikacija deluje na obeh operacijskih sistemih, Android in iOS, na vseh telefonih in na vseh avtomobilih.

 

Maruša Gorišek