Kako so “ekoteroristi” iz Mladine, Dnevnika in RTV prestrašili Slovence – Preverili smo dejstva, strokovnjaki opozarjajo, da zapisi ne pijejo vode, Ljubljana leta 2050 NE BO najbolj pregreto mesto na svetu

Ljubljani so leta 2050 napovedal apokaliptične razmere. A po naših preverjenih dejstvih gre za navadno strašenje. Foto: Airtrail Slovenija.

Podnebne spremembe so zagotovo ena najbolj izpostavljenih tem v sodobnem svetu. Pa je upravičeno, da za spremembe v takšni meri krivimo človeka? Razprave o tem so se ponovno sprožile po nedavno objavljeni švicarski študiji, pri kateri pa se je pozneje izkazalo, da gre samo še za eno izmed manipulativnih apokaliptičnih napovedi, ki naj bi v človeku vzbudil strah, da voli politično opcijo, ki se navidez zavzema za “lepši svet”. Številni slovenski mediji, na čelu z Mladino, RTV Slovenija, Večerom, Dnevnikom in Delom, so študijo vseeno popolnoma nekritično povzeli; v njej je med drugim zapisano, da bo naše glavno mesto Ljubljana do leta 2050 zabeležilo najvišjo rast temperatur med vsemi 520 mesti, vključenimi v projekcije. Maksimalne temperature v najtoplejših mesecih naj bi v slovenski prestolnici do sredine stoletja narasle za neverjetnih 8 stopinj celzija, povprečna letna temperatura pa naj bi bila višja kar za 3,5 stopinje Celzija. Naši podatki se z njihovimi izračuni ne skladajo,” pa se je na naše vprašanje, ali grožnje “pijejo vodo”, glede ugotovitve Švicarjev odzvala Tanja Cegnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje. Poslanec SDS Branko Grims na drugi strani poudarja, da globalno segrevanje, povzročeno zaradi človeka samega, sploh ne obstaja. Pritrjujejo mu tudi najnovejše ugotovitve finskih in japonskih znanstvenikov, ki poudarjajo, da so sedanji podnebni modeli pomanjkljivi, saj ne upoštevajo učinkov oblačnosti na globalne temperature.

V zadnjem času nas različni mediji pa tudi številni “neodvisni” strokovnjaki iz različnih vladnih in nevladnih organizacij vseskozi opozarjajo na problematiko podnebnih sprememb. Pri tem pa z vsiljevanjem idej, da je za podnebne spremembe kriv izključno človek ter da te pomenijo celo grožnjo nacionalni varnosti, mnogokrat presežejo mejo dobrega okusa. Marsikdaj tako lahko govorimo že o pravem “ekoterorizmu”, ki se izvaja tudi nad Slovenci, čeprav je ravno Slovenija eden najmanjših onesnaževalcev na svetu, hkrati pa spada med najbolj gozdnate države in ima le dva milijona prebivalcev. Manipulativnih napovedi v povezavi s podnebnimi spremembami ne manjka, zdaj so slovenski mainstream mediji uvozili in na velik zvon obesili študijo švicarskega inštituta Crowther Lab, po kateri naj bi Ljubljana do leta 2050 doživela najvišjo rast temperatur v poletnih mesecih, mediji pa so njene pretirane ugotovitve najverjetneje povzeli predvsem z namenom, da med slovenskim prebivalstvom znova vzbudijo strah ter občutek krivde.

V Ljubljani leta 2050 takšno podnebje kot v Virginia Beach?
Izsledki omenjene švicarske študije, ki so jo povzeli številni slovenski mediji, med drugim tudi Mladina in STA, kažejo, da bodo poletja v evropskih mestih v prihodnje še toplejša, temperature pa bodo do leta 2050 povprečno višje, in sicer med 3,5 in 4,7 stopinje Celzija. Pri vsem tem pa je zanimivo predvsem to, da so Švicarji na vrh seznama evropskih držav, ki jih bodo podnebne spremembe zaradi globalnega segrevanja najbolj prizadele, uvrstili prav Slovenijo. Po njihovih predvidevanjih bo tako leta 2050 vreme v Ljubljani približno takšno, kot je danes v ameriškem mestu Virginia Beach, največjem mestu v ameriški zvezni državi Virginija.

Naslovnica članka v Mladini (Foto: posnetek zaslona)

Izsledki švicarske študije se ne skladajo s podatki Agencije Republike Slovenije za okolje
Za mnenje o izsledkih švicarske študije smo se obrnili na Tanjo Cegnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). Ta nam je povedala, da izsledki omenjene študije nikakor ne ustrezajo številkam v projekcijah podnebja, ki so bile izdelane na Arsu. Naši podatki se z njihovimi izračuni ne skladajo. Objavljeni so na naši spletni strani,” je dejala Cegnarjeva. Ob tem je dodala, da so na Arsu pri izdelavi ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja namesto enega obravnavali tri različne scenarije, namesto treh pa analizirali rezultate šestih modelov. Ob tem so so se nanašali tudi na mnogo boljše podatke o preteklem podnebju in orografijo.

Tanja Cegnar (Foto: STA)

Švicarski izračun dviga temperature drastično prevelik
V povezavi s švicarsko in drugimi podobnimi študijami je Cegnarjeva izpostavila, da je pri njih problematično že samo dejstvo, da gre za primerjave v smislu, da bo imel določen kraj čez 30 ali 50 let podobno podnebje kot danes nek drug kraj. Omenjeno izjavo je podkrepila z naslednjimi besedami: “Kraji so različno geografsko locirani, različna je površina vodnih površin, različna raba tal in tako naprej. Človek jih ne more kar tako primerjati.” Ob tem je opozorila, da so Švicarji v svoji raziskavi primerjali premalo različnih količin: “Če izbereš samo padavine in temperaturo, to ni dovolj.” Cegnarjeva je dodala še, da je švicarski izračun dviga temperature drastično prevelik. “V primerljivem obdobju se bo po naših izračunih povprečna letna temperatura dvignila za maksimalno 2 stopinji Celzija. Po nobenem scenariju ne pridemo na dvig, ki ga napoveduje švicarski inštitut. Niti po našem najbolj pesimističnem izračunu, ki temelji na tem, da ničesar ne spremenimo pri izpustih, ne pridemo do tolikšnega dviga temperatur, kot ga napovedujejo Švicarji. Njihove napovedi bi kvečjemu lahko primerjali s tem, kar bi bilo po naših najbolj pesimističnih ocenah možno konec stoletja,” je še zaključila.

Spremembe povprečnih letnih temperatur po projekcijah Arsa v primeru najverjetnejšega zmerno optimističnega (RCP4.5) in najbolj pesimističnega scenarija (RCP8.5). (Foto: Arso)

Grims bolj zaupa Nasinim izsledkom kot švicarski študiji
Za mnenje o švicarski študiji smo vprašali tudi poslanca SDS Branka Grimsa, ki ga ekoteroristi radi javno linčajo, ker se ne strinja z njihovimi napovedmi (Grims je sicer diplomiran vulkanolog), povedal pa je,  “da glede na to, da se vse na Zemlji dogaja po določenih periodah, je bolj verjetno, da bomo kmalu priča kakšni večji ohladitvi, bodisi zaradi izbruha supervulkanov bodisi zaradi prihajajoče nove ledene dobe, ki jo je napovedala Nasa v svoji zadnji študiji. Jaz osebno Nasi bolj verjamem kot neki švicarski študiji.” Ob tem je še emlrat opozoril na dejstvo, da globalno segrevanje, povzročeno od človeka, ne obstaja. “Biznis z uradno ekologijo je vreden 1.500 milijard evrov letno. Vse spremembe, ki so na Zemlji, so, kar se tiče temperatur in dejanskih globalnih podnebnih sprememb, vezane na aktivnost Sonca,” je povedal. Ob tem je opozoril na študijo oddelka Instituta Jožefa Stefana, ki neposredno sodeluje s Cernom, ki govori o tem, kako ogljikov dioksid nikakor ne more biti vzrok za klimatske spremembe, kar se mu nekritično pripisuje.

Branko Grims (Foto: Nova24TV).

Nove tehnologije, ki jih spodbuja “ekoteroristična agenda”, dolgoročno bolj škodljive od obstoječih
Grims je opozoril tudi na dejstvo, da ima dandanes vsa tako imenovana uradna ekologija po njegovo v resnici en sam cilj, uvajanje novih davkov. “Vse je preračunano na to, da ljudje lažje sprejmejo nove, absurdno visoke davke, ker se jim ob tem dopoveduje, da s tem rešujejo Zemljo. Dejansko pa Zemlja od tega nima nič, samo škodo, ljudje pa slabše živijo, financirajo razne norosti, kot so masovne ilegalne migracije v Evropo, hkrati pa se dolgoročno uničuje civilizacija, okolje in vse drugo,” je povedal. Ob tem je dodal, da se vedno bolj spodbuja nove tehnologije, med drugim tudi elektrifikacijo avtomobilov, ki pa so za okolje dolgoročno bolj škodljive od obstoječih.

Še lep slovenski primer preprostega znanstvenega razgaljanja dejstev o CO2 histeriji, katere EDINI cilj je molža naivnih…

Gepostet von Branko Grims am Dienstag, 16. Juli 2019

 

Finski in japonski znanstveniki potrdili tezo, da podnebnih sprememb ni povzročil človek
Grimsove ugotovitve potrjuje tudi najnovejša študija znanstvenikov z Univerze Turku na Finskem. Ti so namreč po poročanju spletnih portalov RT in ZeroHedge ugotovili, da dokazi za podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek, praktično ne obstajajo. Omenjena teza je bila konec prejšnjega meseca predstavljena v članku, rezultate raziskave pa so že podprli tudi raziskovalci na Japonskem. Finski in japonski znanstveniki poudarjajo, da so sedanji podnebni modeli pomanjkljivi, saj ne upoštevajo učinkov oblačnosti na globalne temperature. Bistvo njihovih ugotovitev je v tem, da je antropogeno povzročen le majhen del povečane koncentracije ogljikovega dioksida.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Vprašanje v povezavi s spornimi ugotovitvami švicarskega inštituta Crowther Lab smo naslovili tudi na Institut Jožefa Stefana in mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green. Na njihove odgovore še čakamo.

Rajko Golob

 • tretjerazredni

  Nič ne piše kateri procesi so odločilni v švicarski študiji, padavine in relativne temperature so dejavniki, ki se lahko izrazijo v različnih kombinacijah.
  Ljubljansko barje je namočeno z vlago, ki ga hladi in povzroča soparo ob enem, zračna masa pa se ne razpiha, zato je občutek vročine hujši. Še toliko slabše bi postalo, če bi se barje popolnoma izsušilo, potem nič ne bi odvajalo toplote iz.betona in asfalta.

  Lahko smo skeptični do globalnih sprememb kolikor hočemo, ampak dejstvo je, da so drevesa največji akomulator ogljika in tudi najbolje zadržujejo vlago. Dovolj je pogledati satelitske posnetke in lahko takoj vidimo, da so gozdovi močno razredčeni, če genocid ogromnih površin ni povzročil klimatskih sprememb, potem jih ne more nič na kar lahko vpliva človek.
  Ne razumem tudi kako bi lahko o temperaturi biosfere odločalo edino sonce, ki sicer neprestano seva neko količino energije, vendar je ta odvisna od kemične sestave sonca in torej omejena.
  Vprašajmo se drugače, kakšna bi bila danes povprečna temperatura v Sloveniji, če bi izginilo vso življenje, isto ali neprimerno bolj vroče, brez zelene klime?

  • Mare Kranjc

   “Dovolj je pogledati satelitske posnetke in lahko takoj vidimo, da so gozdovi močno razredčeni”

   No pa jih poglejmo! V zadnjih 50 letih je zemlja neverjetno ozelenela, gozdne površine pa so se povečale! Najbolj v Afriki in v brazilskem tropskem deževnem gozdu, pljučih sveta, kakor ga imenujejo! CO2 je hrana za rastlinje! Odkar imamo satelite, Zemlja še nikoli ni bila bolj zelena. “Globalno segrevanje” je pseudoznanost namenjena polnjenju žepov izbrancev!
   https://youtu.be/t_-NnCBdQbA

   • tretjerazredni

    Oslarija, poglej okoli sebe, poglej stare razglednice kraja in se vprašaj kdaj bodo mogočna drevesa spet prekrila beton in asfalt, če sploh še kdaj.
    Še veliko huje je v tropih, od koder pride večina industeijskega lesa, tam so v zadnjih desetletjih zrasla deset milijonska mesta, okoli njih pa so same njive, sicer bi tolilo ljudi pocrkalo od lakote. Kje so pa sekvoje, ki rastejo tisočletja? Mogoče sediš na ostankih ene izmed njih, kjer je rasla, zdaj delajo palmino olje.

    Poglej si Google Zemljo, ja, ne biti len, prepričaj se sam.
    Namig, poglej si kako zgleda iz zraka Sicilija ali Kanzas, ti Alica v čudežni deželi, kjer vas hrani in oblači Lonček kuha.

 • Igor Kavalar

  Ekoteroristi ta pojem segrevanja uporabljajo samo zaradi praznenja naših denarnic in za še večji biznis z trgovino z ljudmi.

  Če hočejo nekaj narediti na okolju v Sloveniji naj prenehajo z proizvodnjo produktov, ki jih ne znamo reciklirati, naj prenehajo z zasipanjem smeti pod zemljo in začnite vlagati v modernejše tovarne, ki niso lakirnice postavljene na zemlji za pridelovanje hrane.

  Zato ne potrebujete nobenih dodatnih davkov in nobenega protizakonitega uvoza ljudi iz drugih kontinentov!

  Če pa želite pomagati globalno npr. Indiji, Afriki, Indoneziji itd… bo pa treba najprej omejiti št. prebivalstva (ker jih osnovne komunalne storitve niso zmožne dosegati in prebivalstvo meče stvari v vodne vire oz. morje) ali pa so prioritete teh vlad drugje (nimamo kant za smeti, imamo pa zato vesoljski program).

 • AlojzZ

  Spominjam se gledališke predstave Američana Al Goreja, s katero nas je prepričeval o globalnem segrevanju. Zanimivo, kajne? Gledališče namesto znanost. Ker znanosti velika večina ljudi na razume.

  Temperatura ozračja niha, od ledenih dob do taljenja triglavskega ledenika. Je to kje upoštevano?

  • Amerikanc

   Ja, napumpal je cev Svet in s tem obogatel, da lahko lagodno živi na žuljih naivnih ljudi – tudi Slovencev.

  • rabbit

   Sam se je po svetu vozil z najsodobnejšim Falconom. Hahah Narod pa naiven, ki je plačeval za njegove nebuloze.

 • Amerikanc

  Zokitu je večkrat vroče; pa farmacevtkam.

  • tohuvabohu

   Do leta 2050 se bo že ohladil.

   • Amerikanc

    Kaj pa vem, saj se bo reinkarniral v Arsenovića.

 • baubau

  kdor v svoje hm.študije vključuje jankovičevo mini polmestece,že ni kredibilen znanstvenik…

 • Slovenec 33

  Zanimivo je kako v mainstream medijih dobivajo IZMIŠLJENE IZMIŠLJOTINE IZMIŠLJOTIN največjo možno popularnost.
  V naših časih so temu rekli, da neumne misli najbolj odmevajo v praznih glavah, sedaj pa velja da jih najbolj širijo najbolj topoumni od topounih produktov usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma.

  • rrrrr

   Slovenec 33, zaradi tvoje lucidne definicije delovanja propagandistov iz usmrajenega medijskega močvirja : IZMIŠLJENE IZMIŠLJOTINE IZMIŠLJOTIN….si želim, da skupaj rukneva literček ali dva terana.

   Genialno !

   • Slovenec 33

    Nimam nič proti, če bo vinček iz grozdja in ne iz sintezne kolone.

    • rrrrr

     Ma, uoštja, kej pej iz hrozdja. Iz prave avtohtone hrvaške sorte teran.
     Teran damo, Židana ne damo.

     • Slovenec 33

      Škoda, sem pa mislil, da na Primorskem le obsoja kdo, ki ne bleja.
      Verjetno je to rezultat usmerjenga izobraževanja – s strani države plačanega programa, ki zagovarja idiotizem in o patriotizmu ne more nič vedeti, ker ga ne dojame.

 • Gašper

  Grims verjame Nasi, ampak samo takrat ko pu zapaše. Naj si gre prebrat na njihovo stran, kaksno je njihovo stalisce o podnebnih spremembah.

 • macon

  Levim fašistom je vse v zvezi z okoljem samo še en način, da legalno kradejo državni denar. Za laganje zahtevajo obilne denarje.

 • RATATA

  Spet ste izzvali demokratične nevladne “humanitarce” in pravičnike.
  Boste dobili milo za žajfo takoj septembra, ko bodo organizirali “spontane” proteste učencev in dijakov z obvezno udeležbo v sklopu obveznih izbirnih vsebin.
  Vse bo posneto, interviuvano in kar naprej predvajano,
  da se bo “u narodu” res prijelo IN da bo končno še tistim par, ki jim do sedaj značaj še ni bil spremenjen,
  ta OF (ki še traja), končno spremenila značaj v skladu s 4. točko programa OF pod vodstvom KaPe.

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM
  IN DODAJAM !

  ŠALA

  Bolj kot S spodaj zapisanim – pa se zdi,
  da
  se se je SDS ZAMERILA – ZATO
  – tu, na tem OK e-portalu NOVE24TV “ŽAL PIŠOČIM” –
  KER
  TU “ŽAL PIŠOČI” VERJETNO EX KP, ZK PROVOKATORČKI – DNE 20.7.
  KO SMO BILI PODPORNIKI IN ČLANI SDS NA MNOŽIČNEM LETNEM SHODU V BOVCU
  ONI
  “NESREČNEŽI – ŽAL TU PIŠOČI IN PACKAJOČI” NPR. “TUNEK-VALTER” ITD.
  NISO
  BILI DELEŽNI ZELO DOBREGA – P A S U L J A,
  ki smo ga dobili vsi,
  nas več tisoč pospornikov in članov SDS !
  ZDI SE,
  DA BI “DUET – TUNEK IN VALTER” – VSE OPROSTILA – OK STRANKI SDS
  LE
  TEGA,
  DA 20.7.2019 V BOVCU – NISTA DOBILA – ” SDS – P A S U L J A”
  TEGA PA
  – “F.TUNEK IN VALTER” – SE ZDI
  STRANKI SDS IN NJE VODJ
  I CENJENEMU GOSPODU J. JANŠI – NIKAKOR NE MORETA – ODPUSTITI !
  Jaz
  sem med shofdom šel tudi v sam kraj BOVEC
  IN
  SEM TAM VIDEL NEKE ČUDNE, NETURISTIČNE DEDCE,
  KI
  SO TUROBNO POSEDALI NA TERASAH LOKALOV V BOVCU
  IN SO SI SEVEEDA MORALI SAMI PLAČEVATI – HRANO IN PIJAČO.
  PA ŠE PEKLENSKO VROČ DAN JE BIL:
  morda sta bila F. Tunek in Valter
  med tistimi dedci-neturisti, ki so nesrečno in “brez veze”
  posedali
  po lokalih v Bovcu, 20.7. V ČASU SHODA SDS,,
  KI SMO VESELO JEDLI – ZELO OK – P A S U L J
  PELI, PLESALI ITD.
  PONAVLJAM
  ŠALO O FOVŠARIJI – DO OK GOSPODA J. JANŠE.
  ŠALA
  En
  jokajoć moški glas me je prejle poklical
  in
  se jezil, ker sem napisal – NAJ SE VZGLEDUJE PO ZELO OK J. JANŠI IN GRE V HRIBE.
  S
  štajerskim naglasom – mi je govoril :
  “kaj si nor, v tej vročini – pa že ne grem v hribe, na Triglav pa sploh ne.
  Že v Ljubljani “crkavam” od vročine.
  Te bom tožil,
  da me nagovarjaš k samomoru,
  ko praviš – naj grem zdaj, te vroče dni – na Triglav”.
  No – in o Titu je še nekaj govoril,da nima pojma – kdo je zares bil. In take.
  Skratka.
  Nekateri v vroči julijski LJ imajo – težave. SE ZDI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  P.S.
  ZDI SE MI, DA JE KLICATELJ MENI – JOKAL – OD FOUŠIJE.
  NAD IDILIČNIMI SLIKAMI J. JANŠE IN NJEGOVE GOSPE URŠKE, KI V TEH VROČIH DNEH
  – PA
  ZMORETA HODITI PO VISOKIH HRIBIH OKROG BOVCA.
  CELO TISTE STAREJŠE GOSPE – TO ZMOREJO.
  “ŽAL NAŠ” “VALTER-TUNEK” PROVOKATOR – ZMORE LE TIPKATI PO MOBIJU
  IN
  ŠE PRI TEM SE ZDI – ZNOJ LIJE Z NJEGA,
  MU JEZIK VISI IZ UST – KOT KAKŠNEMU KUŽKU ITD.

  KONEC ŠALE

 • Capi

  Zemlja je stara…kolk že? V igri so milijarde let……. Ima svoje cikle segrevanja in ohlajanja, znotraj teh ciklusov so tudi nihanja v + in – . Zdaj pa mal preštudirajte…..koliko let obstajajo meritve in spremljanje ozračja?! Ta naš čas še pljunek v morje ni, niti prdec v vesolje……. Tako da…….ta propaganda je samo za polnjenje žepov izbrancev…….
  zemlja bo imela svoje cikluse ne glede na rajo ki živi na njej……..

  • tretjerazredni

   Zemlja stara kot Metuzalem, ljudje pa v zadnjih 200 letih brihtni kot sam Satan, prej se ni dalo delati take štale, če šecparnih strojev niso poznali in še ni bila odkrita vsa kopna zemlja planeta, mislili pa so, da je Rimska cesta celo vesolje.

 • Ryuk

  Prosto po AOC moramo prepovedati kravam, da bi prdele. Voila, problem klimatskih sprememb rešen.

 • Erik Margan, IJS, F-9

  Veseli me, da je g. Grims opazil mojo objavo “CO2 ni kriv!”, vendar ga moram nekoliko poraviti, namreč objavljeno besedilo ne predstavlja uradnega stališča Instituta Jožef Stefan, in tudi ne oddelka na katerem sem zaposlen. Besedilo je nastajalo kakšnih 6 let in je bilo postavljeno na javno dostopni naslov leta 2012 predvsem s ciljem predstaviti problematiko v nekoliko širšem okvirju, kot jo običajno zasledimo v javnih medijih, ter pridobiti mnenja in kritike sodelavcev za morebitno kasnejšo javno objavo. Večina povratnih informacij, ki sem jih dobil je bila ugodnih, bil sem pa tudi opozorjen na nekatere napake, ki sem jih nato s hvaležnostjo popravil. Žal pa kasneje zaradi drugih delovnih obveznosti nisem več imel časa ukvarjati se s posodobitvami, zato so nekatere informacije že zastarele; v vmesnem času smo prišli do mnogih novih spoznanj in bi bilo treba besedilo temeljito prenoviti (na tem že nekaj časa delam). Kljub temu pa poglavitni zaključki ostajajo, in CO2 res ni kriv, oziroma natančneje, njegov vpliv na klimo je zanemarljiv, prevladujejo drugi učinki. Zlasti glede astronomskih vplivov na klimo, katere sem takrat zgolj omenil kot možnost, bi danes veljalo zapisati veliko več, ker je postalo jasno da le ti predstavljajo poglavitni vzrok za spremembe, ki jih opažamo.
  Sicer pa se glede prihodnjih sprememb strinjam s dr. Tanjo Cegnar, da po nobenem scenariju v Sloveniji ne bomo priča napovedanim spremembam iz omenjene švicarske študije. Nasprotno, na podlagi mnogih drugih dejavnikov, še posebej sprememb, ki jih opažamo v sončni aktivnosti v zadnjem času, pa je mogoče sklepati, da bomo v prihodnjih treh desetletjih na globalni ravni priča občutnemu ohlajanju, kar napovedujejo tudi nekateri oddelki ameriške agencije NASA (glej februarsko številko mesečnika Življenje in tehnika). Sicer drži, da Goddardov institut (NASA GISS) in njegov sedanji direktor Gavin Smith še naprej podpira domnevo o dominantnem vplivu CO2 na klimo, in na temelju pričakovane rasti koncentracije CO2 v ozračju napoveduje ogrevanje, vendar GISS ni celotna NASA.

  • tretjerazredni

   Trdiš, da sprememb ne bo oziroma potekajo v obratni smeri, več enegije kot sproščamo, bolj kot akomulirajo toploto zabetonirane površine in zasičena atmosfera, bolj hladno bo. A lahko kakšen link na to študijo, iz česa sklepate pri vas, da narava tako deluje, o kakšni fiziki točno se pravzaprav pogovarjamo?

   Za stagnacijo aktivnosti sonca je značilna odsotnost sončnih peg, prav par,dni nazaj sem gledal amaterske posnetke takih pojavov, z opremo, ki si jo lahko kupi vsak, čeprav so trenutno precej redke. Aktivnost sonca trenutno itak nima takega vpliva na planet, tudi če bi bruhalo ogromne baklje, ker smo trenutno najbolj oddaljeni, pozimi bomo pa najbližje naši zvezdi in bomo tudi v par dneh prestregli vso sevanje, čeprav bo pri nas mrzlo kot hudir.

   • Erik Margan, IJS, F-9

    Hvala za vprašanje! V omenjenem članku v februarski številki ŽiT sem opisal kaj se dogaja s soncem in podal nekaj razlag kako to vpliva na klimo. Najpomembnejša študija, ki je v zadnjem desetletju izšla na to temo je vsekakor serija člankov skupine prof. Valentine Žarkove, kjer so opisali in verificirali doslej najboljši model po katerem je možno zelo natančno (~1%) rekonstruirati preteklo sončno aktivnost in seveda tudi predvideti obnašanje v prihodnje. Poleg literature navedene v članku v ŽiT je tu še najnovejši njihov članek:

    … in ja youtube lahko najdeš tudi predavanje prof. Žarkove (“Zharkova”). Pa tudi ena zanimiva potrditev z Lune:

    Vendar je treba upoštevati, da se vpliv (ne)aktivnosti Sonca ne pozna na Zamlji takoj, ampak po 3-5 letnem zamiku, ki je posledica akumulacije toplote v površinskih plasteh oceanov, ter atlantske multidekadne in pacifiške dekadne oscilacije, ti bosta v naslednjem desetletju v svoji padajoči fazi.

    Drug pomembni učinek Sonca nastopi zaradi oslabljenega sončevega magnetnega polja, ki zato slabše odklanja visokoenergijske kozmične delce, gostota njihovih trkov v visokih plasteh ozračja se poveča (glej Oulu Neutron Monitor), s tem se povečajo pljuski sekundarnih razpadov v nižjih plasteh ozračja, kar potem ionizira večje število molekul in s tem pomaga pri nastanku oblakov. Oblaki odbijajo okoli 70W/m^2 sončeve sevalne gostote moči in sprememba oblačnosti za samo 2% predstavlja enako ohlajanje kot je ogrevanje zaradi podvojitve koncentracije CO2. Google CERN CLOUD Experiment, ter članke Hendrika Svensmarka. Tu pa je še neodvisna potrditev japonksih znanstvenikov:

    Nagnjenost zemeljske rotacijske osi, ki jo omenjaš ima seveda močnejši vpliv kot je ekscentričnost zemeljske orbite, saj je neposredno odgovorna za izmeljavo letnih časov. Toda v dolgoročnem povprečju igrajo vlogo tudi veliki planeti, predvsem Jupiter in Saturn, in sicer tako, da spreminjajo lego težišča sončnega sistema. Položaj sonca (na tretji sliki tukaj ) se spreminja za cel premer Sonca (~1.4M km), kar je blizu 1% oddaljenosti Zemlje od Sonca (149.6M km) in posledično skoraj 2% razlike v gostoti sevalne moči. Google Nicola Scafetta, v njegovih člankih je veliko analiz klimatskih period z nekaterimi kombinacijami orbitalnih period. Dodatna pojasnitev tukaj:

    In končno, s spremembo sončne aktivnosti se spreminja tudi sevalni spekter, in sicer najbolj (0,7%) v UV področju, kar močno vpliva na ozonsko plast ozračja. Žal pa UV sevanje spremljamo bolj natančno s sateliti šele od leta 1995, zato imamo premalo podatkov, toda nekatere zgodovinske rekonstrukcije sončne aktivnosti iz polarnega ledu, sedimentov jezer, rasti kapnikov v podzemnih jamah itd., nam razkrivajo, da vpliv Sonca sploh ni tako majhen, kot domnevajo pri IPCC (~0.1%).

    To so samo nekateri pomembnejši vidiki, obstaja tudi vrsta sekundarnih vplivov, nenazadnje tudi prek biosfere. Ampak bodi zaenkrat dovolj.

    • Erik Margan, IJS, F-9

     Tale nesrečni sistem v hiperpovezavah avtomatično spreminja poševnico v dvojne narekovaje! Groza!

 • Andrej

  Mladina, Dnevnik, RTVSLO in podobni to pišejo na šifriran način. Če prevedem: leta 2050 bo Ljubljana najbolj vroča zato, ker bodo Slovenci končno spoznali, kako nevaren je komunizem in se ga bodo znebili. Takrat bo najbolj vroča žurka na svetu.

 • tohuvabohu

  Zanimivo. Pred nekaj desetletji je bil najbolj aktualen problem zmanjševanja zalog nafte in drugih mineralnih virov energije. Danes ga ne omenja nihče več, čeprav je še vedno problem, ki je mnogo hujši od domnevnega globalnega segrevanja, in se še stopnjuje. Očitno se na ta način ne da več zaslužiti.
  Večina se tudi ne zaveda, da nafte ne rabimo le za pogon in ogrevanje, ampak praktično za vse človekove potrebščine, kot so plastične mase, embalaža, sintetični tekstil, zdravila in podobno, kar pa bo težko nadomestiti z alternativnimi viri.

  • tretjerazredni

   Nafto lahko že sedaj nadomestijo z rastlinskimi olji, tudi plastika se vse bolj izpopolnjuje, manjkajo le še trajne vizije, ki bodo narekovale drugačne potrošniške navade, kar pomeni drugačen slog življenja in pogled na svet.
   8 milijard nas je že, pol gozdov smo iztrebili, ribe ne morejo tako hitro osvežiti populacijo, rodovitna prst ne pleza nazaj na skale, reke usmerjamo na ogromne njive okoli velemest in cele doline ografimo z mogočnimi jezovi, poti nazaj ni več. Karkoli bo, zagotovo ne more biti več isto kot je bilo milijarde let nazaj.

  • Janez Korenjak

   Vse, kar je plastika in les, lahko nadomestimo s konopljo. Plastika iz konopljinega olja je tudi biorazgradljiva. Ne potrebujemo alternativnih virov, je že narava dala!

   • Open mind

    Za desne je industrijska konoplja rastlina pogube in bo svet popeljala v pekel.

 • rabbit

  Včeraj RTVSLO v dnevniku povedo, da je temperaturni vročinski rekord v Parizu iz leta 1947. Se pravi dve leti po drugi svetovni vojni je bilo v Parizu najbolj vroče, ne vem a so imeli takrat v Parizu kakšno hudo težko industrijo takrat, pa vsak Parižan se je vozil z avtomobilom, ki žrl 100 litrov na en kilometer. Pa dajte že nehat ljudje verjeti tem pravljicam.

  • tretjerazredni

   En dan ali več let zapored?

 • Perkele

  Že dlje časa je opazen trend, kako evropske skrajno desne stranke bežijo v alternativo kremeljskega fake newsa in psevdoznanosti.

  Vzor tem strankam so diktature po vzoru srednjeazijskih stanov.

  • xtc

   Že dlje časa je zaznan trend ,da levičarji lažnivo zlorabljajo ekologijo za krajo denarja in uvedbo še bolj umazane alternative,vse v imenu molzenja naroda in uvoza ilegalne drhali in socializma-no kmalu bo tole vse odšlo na odpad.

  • tohuvabohu

   Ne serji, siromak. A misliš horoskope, psevdomedicino in podobno? Tege je odločno največ v dominantnih, torej levajzarskih medijih: Delo, priloga Ona, Novice, Nedeljski, Jana in podobno.

 • xtc

  Eko mafijo je treba nehat financirat in res podpreti tiste projekte za čisto energijo in očiščevanja,ki dajejo res maksimalne rezulzate razno fotovoltaiko ,Eavte pa znatno obdavčit saj gre za izredno usrano in okolju izrednio neprijazno tehnelogijo tako ob proizvodnji in odlaganju in reciklaži.

  • tretjerazredni

   Se strinjam, tudi Tesla je navaden avto, ki gre na elektriko namesto na bencin, sicer je sestavljen skoraj isto kot vsak drug avto. Mora biti, če hoče biti enako zanič in nevaren kot vse ostalo kar gre po cestah.
   Ampak govoriti, da avto na baterije bolj onesnažuje okolje kot klasične limuzine je naravnost smešno. Poglej si koliko delov, koliko msterialov in ljudi sodeluje pri izdelavi navadnega avta, ki je v bistvu peč na nafto, bolj umazan skoraj ne bi mogel biti, če je pa nafta drek dinozavrov.
   Zdaj pa primerjaj to z nečim, kar je izdelano iz aluminija bakra in ogljika, e avto je lahko sestavljen iz delov, ki se s časom skoraj ne degradirajo, lahko regenerira energijo iz različnih naravnih virov, kmalu pa bo prav Tesla zamenjala baterije s takimi, ki zdržijo 50 let, z dodanimi ultra kondenzatorji, ki se bodo polnili v minutah in nikoli ne crknejo, pa mi povej kdo je bolj ekološki, napreden in nenazadnje brezhibno varen.

  • Janez Korenjak

   Malo izobrazbe (pa Grimsu tudi ne) ne škodi – nič ne boli: https://www.nanoflowcell.com/
   Kar poglej, bi-Ion, elektrolit, ki je biološko razgradljiv in okolju ter zdravju popolnoma nenevaren. Pred petimi leti je bil v velikosti smetarskega kontejnerja, danes v velikosti poslovnega kovčka in že poganja e-vozila (Quant 48 in Quantino). Čez pet let bo bi-Ion v velikosti baterije pametnega telefona. Tehnplogija gre naprej, nevedneži pa ostajano nevedni.

 • IZBIRA

  Nič jih ni sram Ljubnljančane, da z lažmi okolje smradijo, ko govorijo Smrkete, da izpolnjujejo komunistične dekrete.

 • cosmosjasnovidec

  2050 leta Ljubljana sploh več ne bo obstajala,če pa še morebiti bo pa bo pregreta samo zaradi naselitve čefutarske ter muslimanske golazni z katero je že sedaj napolnjena in skoraj povsem pregreta.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

  • Open mind

   In izključno slovenski narod živi na tem ozemlju že od samega nastanka obstoja. Dejstvo je, da preseljevanje obstaja in bo vedno obstajalo, saj človek vedno išče najboljši kraj za življenje.

 • Tomaž Mlakar

  Še dobro da je Nova24 rsnično verodostojni medij, kaj nič politično naravnan in le po nakljucju se v vsakem clanku omenja SDS.
  Res politicno zelo nepristransko.

  • tohuvabohu

   Ti bi raje videl, da se omenja murglski pritlikavec?

   • Tomaž Mlakar

    Spet tisto vaše. Ce človek ne meketa z vami smo takoj komunisti. Drugače pa raje palcek iz Murgel kot pa šiptarska zeljna glava.

    • tohuvabohu

     Problem je, da o tem veleizdajalcu ne moremo reči niti ene dobre besede.
     Sicer pa haluciniraš, siromak. Tokrat izjemoma nisem omenil rdečkarjev.

  • Open mind

   Na žalost populizem deluje in z lažmi dobiva privržence, kateri slepo nasedajo izmišljotinami. V tolikih smereh se znanstveniki trudijo ohraniti planet, nato pa neki privrženci dajo v javnost take bedarije.

 • Open mind

  Za razliko od beguncev so podnebne spremembe neizogibna in resna težava.