fbpx

Španski znanstveniki izdelali spermo iz kožnih celic

Foto: Istock

Španskim znanstvenikom je uspelo izdelati spermo iz človeških kožnih celic. Pretvorba jim je uspela potem, ko so zrele človeške celice programirali z mešanico genov, ki je povzročila nastanek zarodnih celic, te pa so spremenile v spermo. Gre za relevanten znanstveni dosežek, ki bi lahko na podlagi odkritega postopka nekoč ozdravil neplodnosti vsaj 15 odstotkov ljudi.

“Kaj nam je storiti, potem ko nekdo, ki si želi otroka, nima gamet (jajčec ali sperme)?” se je vprašal Carlos Simon, znanstveni direktor klinike za zdravljenje neplodnosti iz Valencie. “To je problem, ki smo ga hoteli nasloviti: ustvariti gamete za tiste, ki jih nimajo,” je nadaljeval.

Simon je sicer poudaril, da je to šele prvi korak do ozdravitve neplodnosti, saj sperma še ni bila dovolj “kvalitetna”, da bi lahko povzročila oploditev: “Gre za spermo, ki potrebuje še dodatno obdobje zorenja, da bi lahko postala gameta.”

Zdravi psički iz umetne sperme
Pred časom je kitajskim znanstvenikom z univerze v Nanjingu uspelo poustvariti pasjo spermo, s katero so uspeli oploditi psičko. Naraščaj je bil zdrav in popolnoma naraven, kljub temu da sperma ni bila ustvarjena po naravni poti. Simon ob tem opozarja, da pri ljudeh do podobnega preboja ne bo prišlo še nekaj časa, saj so testiranja pri ljudeh veliko obsežnejša, poroča DailyMail.

Ž. K.