fbpx

Ste depresivni? Kadite? Morda imate v sebi gene neandertalca.

Vir: EPA

Ste pogosto žalostni? Depresivni? Se ne morete odvaditi kajenja ali prenažiranja? Morda imate v sebi veliko genov neandertalca. Ameriški znanstveniki z Univerze v Tennesseeju so namreč odkrili, da ti povzročajo celo vrsto obolenj in težav. Do teh prihaja, ker se je homo sapiens v pradavnini paril s sebi podobno vrsto.

“Naše glavno odkritje je, da neandertalska DNK vpliva na lastnosti sodobnega človeka: odkrili smo povezave med neandertalsko DNK in celo serijo lastnosti, ki vključujejo imunološke, dermatološke, nevrološke, psihiatrične in reproduktivne bolezni,” je dejal eden izmed prvopodpisanih avtorjev raziskave, evolucijski znanstvenik John Capra.

Primerjava okostja med človekom in Neadertalcem

Primerjava okostja med človekom in neadertalcem. Vir: EPA

Obsežna raziskava
Preden so znanstveniki prišli do zaključkov, so identificirali 135.000 sprememb na človeškem genomu, ki so povezane z neandertalci, nato pa so prešli na preiskovanje 28.000 genov naših evropskih prednikov, poroča Večernji list. Na koncu so identificirali 12 lastnosti, ki smo jih podedovali od naših (opicam podobnih) bratrancev. Teorija ima sedaj veliko večjo težo, saj jo je potrdila primerjalna študija obeh – in ne samo enega – tipov genov.

Odvisnost od cigaret in neandertalec?
Najbolj preseneča povezava neandertalskih genov z odvisnostjo od nikotina, saj vemo, da je prišel tobak v Evropo šele po odkritju Amerike. Znanstveniki ob tem poudarjajo, da je imela lastnost gena, ki sedaj vpliva na zasvojenost, v preteklosti popolnoma drugo funkcijo.

Ž. K.