fbpx

Ste prepričani, da je vaš Facebook profil varen? Tole vas lahko šokira

Foto: iStock

Marsikdo pri uporabi družbenih omrežij sploh ne pomisli na varnostno grožnjo, ki jih lahko ta predstavljajo ob neprimerni uporabi. Dejstvo je namreč, da je s pomočjo družbenega omrežja Facebook mogoče dostopati do ogromne količine podatkov o nas, v katerih so zajeti naši interesi, slike in kraji, kamor se odpravljamo … 

Ogromno količino podatkov o nas, kot so naši interesi, fotografije in kraji, kamor se odpravljamo, je mogoče videti na družbenem omrežju Facebook, Stalkscan pa je spletno orodje, ki radovednost pretvarja v pravo igro.

Foto: iStock

Veliko je tistih, ki jih ne skrbi varovanje podatkov
Vsak dan dve milijardi ljudi na Facebooku deli veliko fotografij in objav ter se opredeljuje do objavljenih stvari. Medtem ko nekateri pazijo, katere informacije so tiste, ki so namenjene le prijateljem, katere pa javnosti, obstaja večjih delež ljudi, ki sploh ni zaskrbljen glede varovanja lastnih podatkov. Ti se namreč ne zavedajo, kako preprosto je priti do njih.

Foto: iStock

Stalkscan je orodje, ki vam pokaže, kaj se zgodi, ko je nekdo nepazljiv z lastnimi podatki, saj zalezovalcem omogoča, da mu sledijo in se seznanijo s stvarmi, ki jih morda sploh niso želeli objaviti. Belgijski etični heker Inti De Ceukelaire je oblikoval orodje, ki omogoča pregled podatkov, ki smo jih pozabili skriti. De Ceukelaire je povedal, da je s tem želel tistim ne povsem tehnološko pismenim uporabnikom Facebooka pokazati, kaj vse delijo z drugimi. Njegova stran namreč omogoča, da v iskalnik vnesete naslov Facebooka in potem pregledate fotografije, se seznanite s kraji, ki jih je nekdo obiskal in jih še bo, poleg tega pa se lahko seznanite še s kupom drugih podatkov.

N. Ž.