fbpx

Twitter so povsem obvladovali demokrati v kongresu in obveščevalne službe

Sedež Twitterjevega podjetja v San Franciscu (Foto: epa)

Novinar Matt Taibbi je v torek popoldne objavil enajsti del Twitterjevih kartotek”, ki raziskujejo, kako se je spletna platforma v zadnjih nekaj letih povezala z ameriško obveščevalno službo in demokratskimi politiki v kongresu ter se tako skupaj zarotila proti uporabnikom.

Avgusta 2017, ko se je Facebook odločil začasno ukiniti 300 računov z domnevnim ruskim poreklom, Twitter ni bil zaskrbljen,” je začel Taibbi. Vodilni so bili prepričani, da nimajo težav z Rusijo. Taibbi je razkril notranjo komunikacijo podjetja, ki kaže, da uradniki Twitterja niso zaznali povezave z ruskimi infiltratorji.

“Twitter je bil tako prepričan, da nimajo težav z Rusijo, da so se vodje strinjali, da je najboljša strategija za odnose z javnostmi, da ne povedo ničesar uradno in po tiho novinarje preusmerijo na Facebook,” je nadaljeval Taibbi.

Podpredsednik za javno politiko Colin Crowell je leta 2017 v elektronskem sporočilu zapisal: “Twitter trenutno ni v središču preiskav o ruskem vmešavanju v volitve – ampak Facebook, ker ima boljšo sposobnost ciljanja oglaševanja, povezano s kampanjo, kot mi; in ker je Trumpova kampanja med volitvami ogromno porabila za FB v primerjavi s tem, kar so porabili z nami.”

Taibbi je opozoril, da je bil demokratski senator Mark Warner, takratni član senatnega odbora za obveščevalne zadeve, jezen zaradi Twitterjevega poročila ameriškemu senatu, ki je pokazalo, da je podjetje začasno ukinilo “22 potencialnih ruskih računov in 179 drugih s potencialnimi povezavami do teh računov, skupaj približno 2700 osumljencev, ki so bili ročno pregledani.”

Twitterjevi uradniki so se zasebno norčevali iz Warnerja, potem ko je pozneje poslal e-pošto za zbiranje sredstev in prosil za denar.

“Warner ima politično motivacijo, da obdrži to temo na vrhu novic, izvaja pritisk na nas in preostalo industrijo, da še naprej produciramo gradivo zanje, in vzbudi zanimanje za načrtovano zaslišanje 1. novembra,” je takrat dejal Crowell v elektronskem sporočilu izvršnemu direktorju Twitterja Jacku Dorseyu.

Crowell je nato opozoril, da so se demokrati “zgledovali” po Hillary Clinton, ki je za svoj poraz na predsedniških volitvah leta 2016 krivila druge. Taibbi je opozoril, da je Clintonova tisti teden dejala: “Čas je, da se Twitter preneha sprenevedati in se sooči z dejstvom, da se njegova platforma uporablja kot orodje za kibernetsko vojno.”

“Zaradi vse večjih težav z javnostjo je Twitter ustanovil delovno skupino za Rusijo za proaktivno samopreiskovanje,” je nadaljeval Taibbi in se skliceval na interne dokumente podjetja. “Delovna skupina za Rusijo je začela predvsem s podatki, ki so jih delili partnerji na Facebooku, osredotočeni na račune, domnevno povezane z rusko agencijo za internetne raziskave (IRA).”

Twitter je izvedel temeljito preiskavo in med številnimi računi, ki so jih označili in ročno pregledali, ni našel “dokazov o usklajenem delovanju tujih agentov”.

“Zdi se, da so vsi najdeni računi dejavnost tipa volk samotar,” so takrat zaključili na Twitterju.

Ob koncu preiskave je Twitter zapisal: “Končana preiskava … 2500 popolnih ročnih pregledov računov, mislimo, da je to izčrpno … 32 sumljivih računov in samo 17 od teh je povezanih z Rusijo, samo 2 od teh imata veliko porabo, od katerih je eden Russia Today … preostali pa so imeli manj kot 10 tisoč dolarjev porabe.”

Taibbi je opozoril, da so bili podatki, ki jih je prečesal Twitter, kasneje uporabljeni za pisanje zavajajočih novic s ponižujočimi naslovi. Taibbi je opozoril, da je pritisk demokratov, ki so bili v premoči zaradi zmage Donalda Trumpa na volitvah, prisilil podjetje, da spremeni svoj pristop do “problema z Rusijo”, da bi se podjetje lahko izognilo “dragi zakonodaji” in negativni publiciteti.

Twitterjevi uradniki so nato povedali, da so ameriški zakonodajalci, domnevno demokrati, razkrili ugotovitve poročila, ki ga je podjetje predalo demokratom.

“Tudi ko se je Twitter pripravljal spremeniti svojo oglaševalsko politiko in odstraniti RT in Sputnik, da bi pomiril Washington, je kongres še dodatno stopnjeval pritisk,” je zapisal Taibbi.

“Ta cikel – grožnja s škodljivo zakonodajo skupaj z alarmantnimi naslovnicami, ki so jih v javnosti širili demokrati v kongresu in obveščevalne službe, je bil pozneje formaliziran v partnerstvu z zveznimi organi pregona,” je zapisal Taibbi.

Komaj takrat se je začelo uradno – a javnosti prikrito – sodelovanje z obveščevalnimi službami, ki so jih nadzorovali demokrati. Vsak račun, za katerega so obveščevalne službe presodile, da potencialno pripada sovražni tuji državni entiteti, je Twitter brez vprašanj ali pomislekov trajno blokiral. Na tak način so demokrati dobili ključno vlogo pri oblikovanju javnega mnenja, saj so imeli v resnici v rokah uredniško politiko celotnega družbenega omrežja.

Andrej Žitnik