V prihodnosti bo vse več naravnega ogozdovanja, poljedelstvo pa bodo zamenjale vertikalne kmetije

Gozd (Foto: Twitter)

Medtem, ko vam ekološki aktivisti vsakodnevno prikazujejo črno sliko domnevnega globalnega segrevanja ozračja, za kar naj bi bili krivi ljudje z onesnaževanjem ter tako v socialistični maniri pozivajo državo, da se na to odzove z regulacijami in omejitvami, je realna slika precej svetlejša. Podatki namreč kažejo, da je gozdov na pretek, prav tako pa neto deforestacija na zemlji ne poteka več, kmalu bomo namreč prešli v fazo neto naravnega širjenja gozdov oz. ogozdovanja. Širitev urbanih kmetij v obliki stolpnic, kjer gojijo svežo in poceni zelenjavo brez pesticidov pa pomeni bolj učinkovito rabo prostora in posledično opuščanje neinteznivnega poljedelstva.

Ekosocialisti po vsem svetu zavirajo razvoj z nasprotovanjem izsekavanja gozdov, pri čemer so najbolj prizadete prav najrevnejše države. Njihov aktivizem v veliki meri temelji na psevdoznanstvenem verovanju v izkoriščevalske kapitaliste, ki jim ni mar za naravo, kljub temu pa se ne ustavijo z benignim aktivizmom, k uvedbi omejitev največkrat pozivajo države, ravno države pa so največji onesnaževalec okolja. Prihaja celo do tako radikalnih zavajanj, kakršnemu smo bili nedavno priča na BBC, ko je Deborah Tabart iz Australian Koala Foundation trdila, da “je kar 85 odstotkov svetovnih gozdov že izginilo.” Podobno trdijo tudi na aktivistični spletni strani GreenActionNews, kjer je zapisano, da je izginilo 80 odstotkov svetovnih gozdov. V resnici je 31 odstotkov kopenske površine Zemlje prekrite z gozdovi, ki skupno pokrivajo približno štiri milijarde hektarov, po podatkih Svetovne agencije za kmetijstvo in prehrano (FAO) pri Združenih narodih pa se je od leta 1990 deforestacija na globalni ravni prepolovila. Med letoma 2010 in 2015 je v povprečju Zemlja pridobila 4,3 milijona hektarov gozdov, izgubila pa 7,6 milijona hektarov gozdov, kar pomeni, da se je v tem obdobju skupna površina gozdov zmanjšala za vsega 0,08 odstotka letno glede na njihovo celotno površino.

Z rastjo razvitosti držav se povečujeta tudi skrb za okolje in ogozdovanje
Podatki kažejo, da se, ko BDP na prebivalca posamezne države preseže 4,500 ameriških dolarjev, površina gozdov v državi ponovno začne povečevati. Razlaga za to je povsem preprosta, v revnih državah je prioriteta prebivalcev golo preživete, medtem, ko so v bogatih državah ljudje bolj nagnjeni k varovanju narave. Študija Helsinške univerze tako po poročanju portala HumanProgress ugotavlja, da se je med letoma 1990 in 2015 površina gozdov povečala v državah s srednjim dohodkom za 0,5 odstotka in v državah z visokim dohodkom za 1,31 odstotka letno, medtem pa se je v povprečju zmanjšala za 0,72 odstotka v 22 državah z nizkim dohodkom. Gozdovi se namreč širijo z opuščanjem podeželskega načina življenja in neintenzivne rabe zemlje ter urbanizacijo. Nekatere bogate države Zahodne Evrope in Severne Amerike imajo tako že večje površine gozdov, kot so jih imele pred obdobjem industrializacije, Združeno kraljestvo je tako na primer po letu 1919 kar potrojilo površino svojih gozdov in zdaj obsegajo enako površino kot pred 1000 leti.

Naravno ogozdovanje kot posledica opuščanja podeželskega načina življenja in urbanizacije (Foto: Twitter)

Prihodnost kmetijstva so čiste vertikalne kmetije
Ogozdovanje pa omogočajo tudi spremenjeni in vse bolj učinkoviti načini kmetovanja. Z urbanizacijo in pomanjkanjem prostora v bližini mestnih središč ter večji koncentraciji potreb po prehrani se po svetu vse pogosteje tako pojavljajo t. i. vertikalne kmetije, kjer v stavbah v obliki stolpov pod LED lučmi gojijo zdravo in poceni zelenjavo brez pesticidov, ki po standardih ustreza dragi “ekološki” oz. “organski” zelenjavi. Eno takšnih je postavilo podjetje Spread Co. na območju Keihanna Science City, znanem kot japonska Silicijeva dolina. V kmetiji imenovani Techno farm lahko po besedah direktorja skozi celo leto gojijo fiksno količino zelenjave. Po poročanju Bloomberga lahko v takšnih visokotehnoloških kmetijah dosežejo celo proizvodnjo 648 glav solate na kvadratni meter, za glavo pa je potrebno zgolj 110 mililitrov vode, kar je 99 odstotkov manj od količine vode, ki je potrebna na tradicionalni kmetiji. Prav tako so tehnološko napredne LED luči, ki porabijo 30 odstotkov manj energije od navadnih. Konkurenca visokotehnološkim vertikalnim kmetijam pa so veliki visokotehnološki rastlinjaki, kot je britanski Thanet Earth, kjer pod steklom vsako leto zraste milijone paradižnikov, paprik in čebul. Prednost takšnega načina pridelave je naravna svetloba, pomanjkljivost pa večja poraba prostora. Takšni inovativni načini pridelave ne bodo le povečali produktivnosti in zmanjšali porabe prostora, pač pa bodo predvsem omogočili pridelavo sveže zelenjave na območjih, kjer doslej zaradi neugodnih podnebnih razmer ni bilo mogoče. Svet tako postaja vse čistejši in učinkovitejši in sicer predvsem tam, kjer se država umakne in prepusti pobudo prostemu trgu.

Koncept kmetije Techno farm (Foto: Twitter)

J. Ž.

 • xtc

  Gre za logično posledico selitve prebivalstva v mesta,ki se bo še nadaljevalo.
  Seveda je treba ekosocialiste in podobne kričače utišati injim nehati dajat denar.
  Treba je podpeti predvsem zmanjšanje plastičnih odpadkov,usmeriti kako zmanjšati solarne panele,ki bodo ob poteku uporabnosti velik problem,enako velja za znanjšanje in izdelavo novih baterij,či bodo okolju prijazne in energije,ki ne obremenjujejo okolja,veter,plima,vodni tok,vodnaenergija in treba je več vlagati v sanacijo opuščenih rudniških in inustrijskih kompleksov ,ki so ekološke bombe.
  Predrabloce levosocialistilčne pa nagnat nekam.

  • Cucurbita Pepo

   Da na hitro popravim nekaj napak. Vetrne elektrarne neposredno vplivajo na populacije ptic, v bistvu na cel prehranjevalni splet. Elektrarne na plimo uničujejo obalni pas, ki je je pomemben za mnoge organizme. Z zajezitvijo popolnoma spremenimo fizikalno kemijske parametre vode, jedrska elektrarna močno segreje hladilno vodo itd,… čistega vira energije ne poznamo, vse kar laiki uvrščajo med “obnovljive, zelene” vire energije, negativno vpliva na Naravo in njene procese. Ne zreducirat okoljskih problemov na levico in desnico.

 • Pa bodo spet “prekleti” kapitalisti s temi high-tech kmetijami naredili za naravo milijonkrat več kot pa tile eko-fašisti-marxisti-komunisti.
  Pa še tole: Marx (in potem za njim vsi komunisti) je trdil, da bodo “izkoriščevalski” kapitalisti spravili proletariat v absolutno bedo, pa imamo sedaj po 200+ letih kapitalizma najvišjo kvaliteto življenja ravno po zaslugi teh “izkoriščevalcev”.

  In očitno se zgodovinske zmote ponavljajo, ker “eko-fašisti-marxisti-komunisti” trdijo, da bo kapitalizem uničil naravo, pa se očitno dogaja ravno nasprotno …

  • Cucurbita Pepo

   Za high tech kmetije predhodno potrebujemo vir energije, ki okolju jnenaredi več škode, kot jo mi povzročamo z njivskimi površinami.

 • Nšo-či

  Prva slika je pravljična.

  • Hun

   Takih in podobnih resnicnih pravljic mamo pri nas neomejeno. Upam da jih bodo še dolgo brali naši zanamci.

   • Nšo-či
    • Hun

     A je Brazilka? ..ker na portogeše zavija španščìo

     • Nšo-či

      Brazilka.

     • Hun

      Obrigado skvo;)

     • Nšo-či

      De nada

 • Darth Vader

  zeleni = radikalna levica

 • Cucurbita Pepo

  A je nova24 pravkar objavila članek, kjer avtor zagovarja nadaljne uničevanje Narave, kdorkoli se s tem ne strinja, pa je proglašen za socialista? Mnogi navedeni podatki so napačni ali pa so predstavljeni v takšni luči, da se nekritičnemu bralcu ne zdi tako negativno… znanstveniki so glede na dejstva ugotovili, da se naš planet Zemlja izjemno hitro segreva, predvsem zaradi izpustov toplogrednih plinov (Co2, Ch4, N2O,…). V zadnjih tisočletjih smo uničili več kot polovico vseh gozdov na Zemlji. Večinoma zaradi živinoreje in poljedelstva. V zadnjih letih se v znanstvenih krogih širi strah zaradi ugotovljenega vpliva herbicidov/pesticidov na izražanje genov pri človeku in pri ostalih živalih. Predvsem so na udaru dvoživke, katerih pestrost še vedno strmo pada. Plastika je dokazano hormonski motilec in tako kot herbicidi vpliva na izražanje genov ( moški smo zaradi onesnaženega okolja vsako leto manj plodni). Z uničenjem habitata/lovom smo poskrbeli za izumrtje več deset tisoč vrst. Z gradnjo hidroelektraren smo spremenili življenje v rekah, veterne elektrarne škodujejo populacijam ptic, termoelektrarne onesnažujejo zrak, jedrske elektrarne močno segrevajo hladilno vodo

  • Anton

   Manj ploden si zato ker manj sexaš.

   • freedomfighter

    Ce si nisi ploden lahko seksas cele dneve pa ne bo zenska zanosila in statistika pravi da ima ze tretjina parov tezavo pri zanositvi

    • Anton

     To vem iz lastnih izkušenj. Največji problem je še vedno v naših glavah in simbolni kastraciji.

     • freedomfighter

      No jaz nimam otrok ne zato ker sem simbno kastriran ampak zato ker jih zaenkrat se nocem in tudi ko jih bom imel jih ne bom imel veliko saj ne potrebujem delavcev za kmetijo kot so to vcasih potrebovali…z visanjem standarda pada rodnost do se zgodi povsot zadnje case celo v nekaterih afriskih drzavah

 • Olga2345

  Levičatski talibani bodo uničili gozdove in vselili 18 MILJONOV divjakov…

 • Novakec1

  Virtualne kmetije, pri kosilu boš imel pa miško namest žlice v roki.

 • Goran Hvala

  kak zamenjale? a ne furajo tega v singapurju ue kar lep cas? nic novega… mogoce za slovence.

 • freedomfighter

  Hahah najprej napisete da je to socialisticni mit potem pa v naslednjem stavku da se je izsekavanje gozdov zacelo zmanjsevati…ja ravno zaradi okoljske osvescenosti in zato ker se leviberalna podjetja odlocajo a bolj zeleno tehnologijo hahaha kaksni bedaki so res tele novinarji sploh ne vem kaj hocejo povedati ta clanek je dokaz da so ljudje koncno zaceli gledati na okolje…pa kaksne budale so ljudje ker gledajo na varovanje okolja kot na politicno opcijo…ne razumem zakaj bi kdo.hotel imeti uniceno okolje

 • Volkhv

  Kdorkoli je to pisal, je na heroinu ali vsaj na gobicah.

  • freedomfighter

   Ne tega ne delajo droge ampak nekaj drugega…pomanjkanje pameti

 • Novakec1

  Na svetovni dan čebel ste pa čisto pozabili pa polna usta so vas bila pred časom. Kot po naklučju smo danes v Lublani bulani rešil dvojni roj. Pohvale Čebelarskemu društvu Moste-Polje za hiter in strokoven odziv.