V vsaj 40 državah obstajajo napredni programi za nadzor družbenih medijev – pri nas cenzuro zagotavljata državna FDV in Mirovni inštitut, financirana iz proračuna!

Fakulteta za družbene vede (Foto: STA)

Iz poročila Freedom House izhaja, da se vlade po svetu vse bolj poslužujejo družbenih omrežij za manipulacijo volitev in nadzor volivcev, kar je zaskrbljujoč trend za demokracijo. Poudarili so, da svoboda na spletu pada že deveto leto zapored. Kot so ugotovili, v vsaj 40 državah obstajajo napredni programi za nadzor družbenih medijev, pri zlorabi interneta pa je že četrto leto na vrhu Kitajska. Slovenije niso analizirali, a kot smo na Nova24TV že večkrat poročali, cenzuro na družbenih omrežjih v imenu režima kot partnerji družbenih omrežij med drugim zagotavljata tudi državna FDV in Mirovni inštitut, ki se prav tako financira iz proračuna. Da je stvar resna, priča tudi dejstvo, da se v Slovenijo o cenzuriranju že prihajajo izobraževat predstavniki tujih avtoritarnih režimov, julija je tako FDV obiskala soproga makedonskega predsednika.

Freedom House je analiziral svobodo na spletu v 65 državah v šestih regijah sveta, med njimi pa ni Slovenije. V obravnavanih državah živi 87 odstotkov vseh uporabnikov spleta na svetu. V svojem devetem poročilu so obravnavali obdobje med junijem 2018 in majem letos, vključeni pa so tudi nekateri novejši dogodki. Kot navaja Slovenska tiskovna agencija, nekatere države kot del manipulacije preprosto onemogočijo dostop do interneta, druge pa skušajo s svojimi propagandnimi vojskami izkriviti informacije na spletu. Najpogosteje uporabljena taktika za spodkopavanje volitev je bila širjenje dezinformacij. “Številne vlade ugotavljajo, da na družbenih omrežjih bolje deluje propaganda kot cenzura,” je povedal predsednik organizacije Mike Abramowitz. “Avtoritarci in populisti po svetu zlorabljajo človeško naravo in računalniške algoritme, da osvojijo volitve, pri čemer redko upoštevajo pravila, ki zagotavljajo svobodne in pravične volitve,” je dodal.

V vsaj 40 državah obstajajo napredni programi za nadzor družbenih medijev, najhujša Kitajska
Našli so dokaze, da so v najmanj 40 analiziranih državah “obstajali napredni programi za nadzor družbenih medijev”. S tem identificirajo morebitne grožnje, v nekaterih primerih pa jih uporabljajo tudi za to, da bi utišali opozicijo. V rekordnih 47 analiziranih državah so tako v obravnavanem obdobju zabeležili aretacije posameznikov zaradi izražanja svojih političnih, družbenih ali verskih stališč na spletu. V najmanj 31 državah pa so bili ljudje zaradi svojih aktivnosti na spletu deležni fizičnega nasilja. Pri zlorabi interneta je med državami na vrhu že četrto leto zapored Kitajska, ki je nadzor nad informacijami okrepila v luči množičnih protestov v Hongkongu in ob 30. obletnici pokola na pekinškem trgu Tiananmen. Svoboda na spletu se je poslabšala v 33 od 65 držav, najbolj v Sudanu in Kazahstanu. Izboljšala pa se je v 16 državah, najbolj v Etiopiji.

Transparentnost in odgovornost edini način, da preprečimo, da internet postane trojanski konj za tiranijo in zatiranje
Poslabšala se je tudi v ZDA, za katere so ugotovili, da so med delnimi kongresnimi volitvami novembra 2018 “tako domači kot tuji akterji manipulirali vsebino v politične namene, s tem pa so spodkopali demokratični proces in spodbudili delitve v ameriški družbi”. Adrian Shahbaz, ki v organizaciji Freedom House vodi raziskave na področju tehnologije in demokracije, je ob tem poudaril, da je “svoboda na spletu odvisna od naše sposobnosti, da uredimo družbene medije”. Poudaril je še: “Ker gre večinoma za ameriške platforme, morajo biti predvsem ZDA vodilne pri promociji transparentnosti in odgovornosti v digitalni dobi. To je edini način, da preprečimo, da internet postane trojanski konj za tiranijo in zatiranje.”

Slovenija je za avtoritarne države postala vzor cenzuriranja in omejevanja svobode izražanja
Kot smo na Nova24TV že poročali, je Slovenija postala vzor avtoritarnih držav, kar se tiče cenzuriranja in omejevanja svobode izražanja. Socialistična oblast namreč vse ostreje cenzurira do oblasti kritične vsebine na družbenih omrežjih. Pri tem so državna Fakulteta za družbene vede, državni Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Mirovni inštitut, ki se prav tako financira iz proračuna, že dobili status verodostojnih prijaviteljev oziroma zanesljivih špicljev, ki korporacijam, kot so Facebook, Twitter in YouTube, pomagajo označevati spletne vsebine, ki so po njihovem mnenju neprimerne, in tako izvajati cenzuro. Vse omenjene organizacije od davkoplačevalcev prejemajo milijonska sredstva, omenjeni projekt glede cenzure, ki traja od aprila letos do marca 2020, pa se financira s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Foto: Twitter

Predstavniki makedonskega avtoritarnega socialističnega režima so se o cenzuri že poučili na FDV
Kako resno se je slovenska globoka država lotila cenzuriranja na družbenih omrežjih, priča tudi dejstvo, da je cenzura postala vroče izvozno blago; FDV je namreč julija letos obiskala tudi soproga makedonskega socialističnega predsednika Steva Pendarovskega, Elizabeta Gjorgievska, da bi se dodatno poučila o cenzuriranju in omejevanju svobode izražanja. Ta je bila skupaj s soprogom na dvodnevnem obisku v Sloveniji, na FDV jo je sprejela prodekanja dr. Katja Lozar Manfreda, koordinator projekta Center za varnejši internet Marko Puschner pa ji je predstavil točko osveščanja o varni rabi interneta Safe.si. Kot lahko razberemo iz sporočila za javnost FDV, naj bi bil glavni namen te platforme “osveščanje ciljnih skupin otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev preko različnih online in offline aktivnosti, izobraževanj, delavnic, gradiv, promocijskih in medijskih kampanj o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave”. Kot so se pohvalili na FDV, je Gjorgievska izrazila navdušenje nad projektom, po njenem mnenju so namreč teme, kot so medvrstniško nasilje na spletu, spolne zlorabe otrok ter tudi sovražni govor in lažne novice, teme, ki jih je potrebno kontinuirano in še bolj učinkovito naslavljati, “zato se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev podobnih projektov v Republiki Severni Makedoniji”.

Elizabeta Gjorgievska na Fakulteti za družbene vede. (Foto: Primož Hrvacki, FDV)

Rok Krajnc

 • Andrej

  FDV je drugo ime za rdeči lemenat.

 • piko8

  FDV je ustanoova za ponaumljanje Slovenskih mladostnikov!!

 • tasilo

  Univerza Edvarda Kardelja

  Fakulteta za družbene vede Edvarda Kardelja
  Inštitut za kriminologijo Edvarda Kardelja pri Pravni fakulteti Edvarda Kardelja
  Mirovni inštitut Edvarda Kardelja


  Facebook Edvarda Kardelja
  Twitter Edvarda Kardelja
  Instagram Edvarda Kardelja
  Youtube Edvarda Kardelja


  Jebiga Edvarda Kardelja …

  • Olga101

   Vukojebina Edvarda Kardelja!

   • šmentanamuha

    Zadnje čase imaš ful dobre:)

 • antimur

  Naša najpomembnejša in prioritetna naloga je uničiti FDV, MI, RTV, PopTV, A kanal, Delo, Dnevnik, Večer, Mladino itd, dobesedno sesipati v prah, prej se ne bomo rešili kučanističnega antislovenstva, kriminala in zločinov. Začnimo pošteni Slovenci, v nasprotnem od nas ne bo ostal niti spomin, tako zverinski so ti rdečezvezdaši. Prosim fortuno, uslišaj naše prošnje in daj po 3,14zdi pošasti, izdajalcu in zločincu Kučanu. Kučan, bodi preklet in vsak tvoj atom, ki izvira iz tebe.

 • Antonius

  Dolančeva fspn, danes preimenovana v fdv je bila itak ustanovljena zato, da so falirani neizobraženi družbenopolitični delavci dobili nek politično *izobrazbeni* certifikat. Novinarji in z njimi politologi so še danes nič drugega, kot partijski družbenopolitični delavci.
  Koliko je vredno znanje pridobljeno na politologiji sta nam dokazala bleferja Thaler in Pahor. Thaler, strokovnjak za mednarodno politologijo se je prodal za prvo laž, Pahor nas je z vsem svojim vedenjem in znanjem o politologiji spravil v vrtinec zadolževanja.
  Skrajni čas je, da volivci izvolijo opozicijski SDS in SLS, Dom se bo moral pa še potruditi in prepričat, da tudi sodi v parlament.
  Denar bo desna koalicija zagotovo odvzela raznobarvni politikantski golazni, ki jo najdemo od Dolančeve fdv, pa prek istospolnih do Štrajnovega *Mirovništva*.

 • JANEZ GUS

  Začnimo zbirat podpise,za ukinitev proti demokratičnih medijev.Če vkinemo rdečo greznico RTVS,smo zmagali.Zbrati jih moramo pa vsaj 220 ,da prehitimo minvalidnega čefurja saviča.To zberem sam popoldne v gostilni.

 • Beli Sneg

  Makedonci in Srbjanci naj doma svoje štale pucajo. Ampak očitno jim je Univerza Edvarda Kardelja na široko odpirala vrata, tako da danes Slovence komandirajo. Tako imamo danes razne Slapšakove, Saviće, Maksutije….

  • JANEZ GUS

   Pozabil si odkritje leta JOVOVA.Šarčevo odkritje polek N.H.

 • šmentanamuha

  Pomemben podatek: ko sem na novem računalniku hotela nastaviti kot vstopno stran Blic.si, kjer so navedeni različni spletni časopisi, sem opazila, da v menijski ponudbi ni več Nova24. Na stari nastavitvi je Nova24 še bila na meniju. Torej krti že delujejo. Ampak resnice vam ne bo uspelo ustaviti ali zakriti, morda za nekaj časa.

  • Stric iz ozadja

   Ne vem kaj (ali morda koga?) ti gledas, ampak je navedena v meniju na predzadnjem mestu v razdelku novice (med svet24 in racunalniskimi novicami)

 • Miro Jereb

  Mene so na FB dvakrat že dali na hladno . 1x 7 dni, drugič 1 mesec. Kao da vsebina objave ni družbeno sprejemljiva oz. comunity standards. Na nek komentar sem odgovoril z šalo o pedrih in to je bilo to. Spomnil sem se prijatelja iz časa juge ki je zaradi vica sedel 30 dni. In glej ga vraga zgodovina se ponavlja. Moj pogled in razlog za razbitje te cenzurirane organizacije, FDV in Mirovni inštitut je : FB je pred parimi meseci v ZDA plačal kazen v miljardi dolarjev…sedaj je v agliji bil obsojen na kazen pol miljona funtov. TOREJ so dokazani kršilci zakonov in FDV ter Mirovni inst. so del te kriminalne združbe in bi jim morali najmanj prepovedati delovanje. Omejujejo svobodo izražanje bazirano na političnem prepričanju ki je značilen samo njim. Evo razloga za mojo blokado na FB:

  Razlika med pedrom in traktorjem ? Jo ni. Oba imata usrano gumo.

  In pa vprašanje…ko gre peder na vel. potrebo …ali je to abortus ?

  Ni potrebno da je vsem všeč a dejstvo je da po zakonu narave pedri NISO tisti ki bi ohranili človeško vrsto. Torej to kar počno NI naravno. Zasledil sem da se neka “borka” bori za sprejemljiv status pedofilov…pčakajmo par let…morda bodo na Metelkovi že imeli svoj klub.

  • Jana Novak

   jst sem 1 x dobila 30 dni blokade na FB samo zato, ker sem pri komentiranju: “za kozlat” . Drugače pa v 1 letu 8 blokad po 30 dni. Ti imaš še srečo…

 • Unikatna

  Da cenzuro vrši tisti, ki se napaja iz proračuna, je narobe in tako ne bi smelo biti!

 • Olga101

  Naj cenzurirajo tole resnično internacionalo (@RibicTine):

  https://twitter.com/i/status/1191732880713670659

 • Olga101

  Resnice se ne da skriti z nobeno cenzuro!

 • ljubinica

  Obup.
  Nova24, svetujem vam, da se malo razgledate po svetu.
  Porazno je, da se kot desni medij sklicujete na neke raziskave in porocila ameriskega t. j. judovskega Freedom Housa.
  Poglejte ta njihova porocila. Saj so dostopno na netu.
  Kot bi jih sestavila Soros+Fajonka. Ali pa FDV.
  Napad na Orbana, na vse drzave visegrajske skupine … Napad na Trumpa.
  Zanimiva je tudi njihova geopoliticna razdelitev sveta.
  Imajo Evrazijo. Vanjo uvrscajo Rusijo, Belorusijo, Armenijo, Kirgizijo…
  Pod Evropo pa stejejo tudi Turcijo.
  Direktor Freedom Housa je Jud Michael Abramowicz, prej je bil direktor Muzeja holokavsta. Bil je tudi urednik in novinar Washington Posta, enega najbolj progresivnih medijev v ZDA…

  .

 • Van Der Waals

  SOCIALIZEM BREZ MEJA!!!! VELIKO DAVKOV GRE ZA ”NEVLADNE” ORGANIZACIJE!!!!! DAVEK JE NAJSLABŠE PORABLJEN DENAR!!!