fbpx

[Video] Airbus predstavil v 3D natisnjeno delujoče letalo

Berlinski letalski sejem, navadno poln tehnoloških čudes iz sveta letalstva, je tokrat zaznamoval Thor, majhno letalce, ki ga je izdelal letalski gigant Airbus. Brezpilotno letalo verjetno ne bi privlačilo pogledov, če ne bi bilo sprintano na 3D-tiskalniku. 

“Gre za test tega, ker je mogoče narediti s tehnologijo 3D-tiskalnika. Radi bi preverili, ali lahko pospešimo proces tiskanja – ne samo posameznih delov letala, temveč celotnega sistema,” je komentiral vodja projekta Thor, Detlev Konigorski. Letalo je bilo namreč v celoti “natisnjeno” v enem kosu, z izjemo električne napeljave.

“Čudovito leti, zelo stabilno,”  je kvalitete letala komentiral Gunnar Haase, vodja inženirjev projekta Thor. Letalo, ki je svoj krstni polet doživelo na nebu nad Hamburgom, ni daljše od štirih metrov in tehta pičlih 21 kilogramov. Upravlja se ga s pomočjo daljinskega vodenja.

Ali bo tehnologija 3D-tiskanja zanetila industrijsko revolucijo?
“Natisnjeni kosi imajo to prednost, da ne potrebujejo nobenega dodatnega obdelovanja, zato jih lahko izdelamo zelo hitro. Vse, kar potrebujemo, je baza podatkov,” je vodja prodaje Jens Henzler komentiral komercialni vidik tiskanja. Tehnologijo 3D-tiskanja že uporabljata dve največji podjetji v letalstvu, in sicer Airbus in Boeing. Zaenkrat tiskajo samo posamezne dele svojih ogromnih potniških letal A350 in B787.

Ž. K.