fbpx

[Video] Facebook vam prisluškuje! Preverite, na kakšne načine!

Facebook (Foto: Facebook)

Vsak “všeček”, objava, komentar in oznaka dajejo družbenemu omrežju Facebook več in več informacij o vas. Če ste ob oglasu, ki se je pojavil na Facebooku med pregledovanjem objav, dobili občutek, da vam to družbeno omrežje bere misli, ste imeli prav. Ob vsem tem je precej srhljivo, da vaše podatke Facebook zbira na tako “eleganten” način, da se vam to zdi pravzaprav normalno.

Priljubljeno družbeno omrežje Facebook z vašimi aktivnostmi, kot so deljenje objav, všečki, komentiranje in označevanje prijateljev, zbira podrobne podatke o vas in ko vam ponuja zanimive oglase, si marsikdaj predstavljate, da vam to družbeno omrežje pravzaprav bere misli. In imate prav, na to je po poročanju Expressa pomislila tudi televizijska voditeljica CBS, ki se je pogovarjala s šefom Facebookovega družbenega omrežja Instagram, Adamom Mosserijem. Vprašala ga je, kako lahko po zasebnem klepetu z nekom o tem, kaj bi želeli kupiti, nato vidimo oglas za prav ta proizvod. Mosseri je odgovoril: “Ne sledimo vašim sporočilom, ne prisluškujemo vam prek mikrofona, saj bi v tem primeru imeli težave na številnih ravneh. No, mislim, da mi ne verjamete.”

Facebook vam “prisluškuje”, a na “eleganten” način
Skrivnost je nato deloma razjasnil Jamie Court, predsednik ameriške organizacije Consumer Watchdog, ki je povedal: “Facebook vam ‘prisluškuje’, a to počne na drugačen način, kot bi si mislili. Uporablja sofisticirane demografske in lokacijske podatke, da bi prišel do podlage za oglase. Kot bi vohunili za vami. Po vzoru pravih raziskovalcev spojijo niz informacij, ki jih izkoristijo, da vam pošiljajo oglase.” Nekaj informacij o tem, zakaj vam Facebook prikazuje prav določen oglas, lahko vidite, če kliknete na možnost “Zakaj vidite ta oglas”. A tudi ta odgovor je marketinški trik, ki pokaže le površje poti, po kateri je oglas prišel do vas, ponudi na primer le informacije o ciljni demografski skupini.

Facebook Messenger (Foto: Twitter)

Tudi izklop lokacije na pametnem telefonu ne bo pomagal
Facebook v resnici točno ve, kje se nahajate, in znani so primeri, ko vam družbeno omrežje po druženju s prijateljem naslednji dan pokaže oglas za proizvod, kakršnega on uporablja. Predvideva namreč, da bi si tudi vi želeli kupiti ta proizvod. Raziskovalka Aleksandra Korolova je naredila študijo, v kateri je ugotovila, da tudi če na pametnem telefonu izključite pošiljanje podatkov o lokaciji, ne bo pomagalo. Facebook bo do informacij, ki si jih želi pridobiti, prišel na drugačen način, na primer s podatki o tem, kje ste prijavljeni v brezžično ali pa mobilno omrežje in kateri drugi ljudje se prav tako prijavljajo na tej lokaciji.

Rok Krajnc