[Video] Indijci uspešno testirali svoj prvi raketoplan

Foto: EPA

Indijci so uspešno testirali eksperimentalno vesoljsko plovilo, podobno ameriškemu raketoplanu “Space shuttlu”, ki je po zaslugi nosilnih raket sposobno poleteti v vesolje in nato spet pristati na zemlji. RLV-TD je sicer 6-krat manjši od predvidenega modela, ki naj bi postal operativen predvidoma čez 15 let. 

Raketoplan v velikosti manjšega avtobusa je v vesolje ponesla nosilna raketa, povratek nazaj na zemljo pa je opravil sam, voden iz zemlje. Pri povratku se je površina raketoplana segrela na 2000 stopinj Celzija. Zaradi majhne površine kril je bila hitrost vesoljskega plovila tako hitra, da znanstveniki niso želeli tvegati pristanka na običajni pristajalni stezi, zato so se raje odločili za pristanek na vodi v oceanu.

“Površina kril je tako majhna, da bi bil pristanek na pristajalni stezi lahko resen problem, zaradi česar smo se raje odločili za pristanek na morju,” je odločitev strokovne ekipe komentiral raziskovalec Rajeswari P. Rajagopalan. Primarni cilj te faze testiranj je po njegovih navedbah preveriti, ali obloge proti vročini, ki so nameščene na plovilu, zadovoljivo opravljajo svoje delo in ali sistem za krmiljenje plovila deluje v ekstremnih okoliščinah, poroča Al Jazeera.

Uspešen indijski vesoljski program
Indijci že od leta 1968 vodijo uspešen vesoljski program. Ne le da so v zemeljsko orbito lansirali veliko število satelitov, leta 2014 so zabeležili tudi lansiranje satelita, ki je uspešno vstopil v Marsovo orbito. Tako so postali prva azijska država, ki ji je to uspelo. Eden izmed glavnih faktorjev motivacije indijske vlade za vlaganje v raziskovanje vesoljskih tehnologij je razvoj kitajskega vesoljskega programa, ki poteka pod vodstvom kitajske vojske. Indijci za svojimi regionalnimi tekmeci seveda ne želijo zaostajati.

Ž. K.

 • samsara

  Indija dežela kontrastov…
  Na drugi strani pa nepredstavljiva beda, revščina, nasilje in trpljenje.
  Da ne omenjam posebej umazanije…

  • mojadezela

   Ja glede umazanije je pa totalna katastrofa. Trupla ležijo po tleh, ljudje opravljajo veliko potrebo na ulici itd.

   • pokvarjeniSvet

    nekaj podobnega kot ti “naši” migranti pri nas kateri so sedaj prišli v Evropo, vsepovsod kamor pridejo za seboj pustijo veliko umazanije.

    • samsara

     Ko je izjavil župan obmejne občine ob hrvaški meji, “Kjer so stali, tam so scali, kjer so spali, tam so srali”.

   • samsara

    Ko prideš tja, sledi kulturni šok.

   • xtc

    Ja nekako tako kot IVANI V alko komi:

  • indijanka

   Hmmm..tudi o prepuščanju ne vedo dosti. Vse zaračunajo vnaprej tudi za pet let na primer, zelo enostavno razmišljajo, brez zaupanja.

 • xtc

  Tehnelogija ;ki je predraga in zastarela:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!