fbpx

[Video] Indijci uspešno testirali svoj prvi raketoplan

Foto: EPA

Indijci so uspešno testirali eksperimentalno vesoljsko plovilo, podobno ameriškemu raketoplanu “Space shuttlu”, ki je po zaslugi nosilnih raket sposobno poleteti v vesolje in nato spet pristati na zemlji. RLV-TD je sicer 6-krat manjši od predvidenega modela, ki naj bi postal operativen predvidoma čez 15 let. 

Raketoplan v velikosti manjšega avtobusa je v vesolje ponesla nosilna raketa, povratek nazaj na zemljo pa je opravil sam, voden iz zemlje. Pri povratku se je površina raketoplana segrela na 2000 stopinj Celzija. Zaradi majhne površine kril je bila hitrost vesoljskega plovila tako hitra, da znanstveniki niso želeli tvegati pristanka na običajni pristajalni stezi, zato so se raje odločili za pristanek na vodi v oceanu.

“Površina kril je tako majhna, da bi bil pristanek na pristajalni stezi lahko resen problem, zaradi česar smo se raje odločili za pristanek na morju,” je odločitev strokovne ekipe komentiral raziskovalec Rajeswari P. Rajagopalan. Primarni cilj te faze testiranj je po njegovih navedbah preveriti, ali obloge proti vročini, ki so nameščene na plovilu, zadovoljivo opravljajo svoje delo in ali sistem za krmiljenje plovila deluje v ekstremnih okoliščinah, poroča Al Jazeera.

Uspešen indijski vesoljski program
Indijci že od leta 1968 vodijo uspešen vesoljski program. Ne le da so v zemeljsko orbito lansirali veliko število satelitov, leta 2014 so zabeležili tudi lansiranje satelita, ki je uspešno vstopil v Marsovo orbito. Tako so postali prva azijska država, ki ji je to uspelo. Eden izmed glavnih faktorjev motivacije indijske vlade za vlaganje v raziskovanje vesoljskih tehnologij je razvoj kitajskega vesoljskega programa, ki poteka pod vodstvom kitajske vojske. Indijci za svojimi regionalnimi tekmeci seveda ne želijo zaostajati.

Ž. K.