[VIDEO] To je največji solarni stolp na svetu

Izraelci so se podali novem rekordu naproti. Gradijo namreč 240 metrov visok solarni stolp, ob vznožju katerega se bo na površini 400 nogometnih igrišč razprostiralo polje zrcal.

Izraelski megalomanski projekt izgradnje najvišjega solarnega stolpa na svetu bo državo oskrboval z obnovljivim virom energije od leta 2017 dalje. Visok bo 240 metrov in bo viden z razdalje 10 kilometrov.

Pod solarnim stolpom se bodo na 300 hektarih razprostirala polja zrcal, kar je večja površina od 400 nogometnih igrišč, ki bodo preusmerjala sončne žarke proti vrhu stolpa, ki od daleč izgleda kot krogla.

V krogli se bo pri 600 stopinjah Celzija zbirala energija za proizvodnjo pare, ta pa se bo kanalizirala v spodnji del stolpa, kjer se bo proizvajala elektrika. Kot poroča Večernji list, bo stolp bo zagotavljal 121 megavatov električne energije, kar predstavlja dva odstotka celotne električne energije Izraela.

M. P.

 • dr Janez Sveti

  Kdo bo brisal prah iz teh ogledal?
  Dr Janez Sveti Petarda

 • Rožle

  Dost enga posla za 2%…napajanja

 • Razocarana

  Zanimivo bi bilo izvedeti kako vpliva takšna količina solarnih plošč na okolje: za koliko se zviša temperatura okolja, kaj se zgodi z živali ki se znajdejo v neposrednji bližini in kaj z ptiči ki poskušajo preleteti to območje.

 • Sil Ka

  Pisec prispevka ne ve koliko je 10 km “Visok bo 240 metrov in bo viden z razdalje 10 kilometrov.”

 • sevenx

  Uuu. Dva odstotka. Sumim da gre res za elektrarno.