fbpx

[Video] Ne boste verjeli, ampak modre barve človek včasih ni videl

Foto: Youtube

Človek do nedavnega ni videl modre barve. Beseda za modro barvo se prav tako ne pojavi v nobenem velikem zgodovinskem knjižnem delu. Homer je morje v Odiseji opisal kot vinsko temno. Egipčani so bili prvi, ki so uporabljali besedo modro. Znanstveniki trdijo, da je to povezano z dejstvom, da so bili eni izmed prvih, ki so znali modro barvo izdelati. 

Pojav nima biološke osnove, temveč lingvistično, trdijo zadnje raziskave. Modra je zadnja barva, ki se pojavi v zgodovinskih tekstih. Vse pišoče civilizacije so sledile vzorcu prepoznavanja barv v svojih besedilih. Sprva sta se pojavili besedi za črno in belo barvo, s katerima se je lahko opisalo razliko med svetlobo in temo. Med dnevom in nočjo. Za tema dvema besedama se je pojavila beseda za rdečo, nato pa rumeno in zeleno. Modra se je v vseh primerih pojavila šele na koncu.

Beseda za modro se je v antičnih zapisih začela pojavljati šele potem, ko se je začela širiti modra barva, ki jo je bilo potrebno izdelati, saj se v naravi zelo redko pojavlja. Prvi so jo razširili Egipčani, ki so z dragim produktom trgovali. Modra barva je starim Egipčanom simbolizirala aristokracijo, saj naj bi spominjala na barvo nebesnega svoda.

Ali lahko vidimo barvo ,za katero nimamo imena
Psihologa Julesa Davidoffa je zanimalo, kako ljudje razmišljajo o barvah, za katere nimajo besed. Poiskali so prvobitno afriško pleme Himba, ki besede še vedno nima, in z njihovo pomočjo izvedli zanimiv eksperiment. Pokazali so jim serijo kvadratov, razporejenih v krog, pri čemer je bil eden izmed kvadratov obarvan v modro barvo. Prav vsi sodelujoči so imeli s prepoznavanjem modrega kvadratka hude težave, čeprav so naposled odgovorili.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Nato so Namibijskemu plemenu pokazali podobno razporejene kvadrate, vendar v tem primeru izstopajoči kvadratek ni bil obarvan v modro barvo, temveč v nianso zelene, ki jo večina zahodnjakov težko prepozna. V tem primeru niso imeli s prepoznavanjem kvadrata nobenih težav. Znanstveniki svoje odkritje povezujejo z velikim številom besed, ki ga ima pleme Himba za zeleno barvo.

Davidoff na podlagi izsledkov raziskave zaključuje, da je za človeka veliko težje opaziti nekaj, za kar nima besede, kljub temu da očitno izstopajo. Antični ljudje so verjetno  modro barvo videli, vendar so rabili veliko časa, da so jo sploh opazili.

Ž. K.