fbpx

[VIDEO] Neverjeten izum: Kako napolniti telefon s pomočjo hišnih rastlin

Foto: Youtube

Skupina petih mladih inženirjev iz Barcelone pod imenom Bioo Lite je zasnovala napravo, ki vam omogoča polnjenje mobilnega telefona s pomočjo običajne hišne lončnice, ki ne potrebuje ničesar drugega kot vodo in zemljo. Ena lončnica lahko dnevno napolni od dva do tri telefone, rastlina pa ostane pri tem nepoškodovana.

Lončnica napolni telefon s pomočjo premetene tehnologije, ki pretvarja procese v prsti v električno energijo. To ji uspe s pomočjo bakterij, ki razgradijo spojine v lončnici, ob tem pa sprostijo elektrone, ki nato potujejo po izredno tankih “nano” žičkah do standardnega USB ključka, s katerim lahko napolnimo telefon.

Mladi Španci pa si niso zastavili samo finančnega uspeha. Kot mnogi izumitelji pred njimi si želijo spremeniti svet. Njihov cilj je, da se tehnologija začne uporabljati tudi v deževnem gozdu, kjer so shranjene velike količine energije. Gozdnate pokrajine bi lahko na tak način postale nekakšne elektrarne, ki bi lahko z elektriko oskrbovale celotne regije. 

Zaenkrat je videti, da so na dobri poti do uspeha. Njihovo zgodbo so že opisali nekateri svetovni mediji, čeprav izum sploh še ni v uporabi. Svojim bodočim odjemalcem zaenkrat ponujajo prednaročila, kdaj točno bodo začeli delovati na trgu, pa še niso povedali.

Njihov predstavitveni video si lahko v angleškem jeziku ogledate tukaj:

Ž. K.