fbpx

[VIDEO] Neverjetni izum: Iz Bratislave na Dunaj v pičlih 8 minutah

Hyperloop je nova visoka tehnologija, ki so jo razvili Američani in predstavlja prihodnost potovanja. Omogoča potovanje z okoli 1200 kilometri na uro v kapsuli skozi posebno tubo. O napeljavi tega sistema sedaj razmišljata Avstrija in Slovaška. S povezavo Dunaja in Bratislave bi namesto sedanje ure vožnje z vlakom za potovanje porabili dobrih 8 minut. 

Takšna cev trenutno še ne obstaja, v ZDA pa se pričenja gradnja 8 kilometrov dolge poskusne proge, saj želijo Američani ta sistem uporabiti za povezavo med New Yorkom in San Franciscom. Za podoben korak pa se sedaj odločata tudi Slovaška in Avstrija. Slovaška je že podpisala memorandum o morebitnem sodelovanju z izvajalcem Hyperloop Transportation Technologies.

Stroški projekta še niso ocenjeni
Sistem deluje tako, da potniki potujejo v kapsuli znotraj zaprtih kovinskih cevi, poganja pa ga sončna energija. Doseže lahko hitrost 1200 kilometrov na uro. Za potovanje med Dunajem in Bratislavo bi tako porabili zgolj osem minut. Danes pot z vlakom traja eno uro.

O projektu bosta ministra držav razpravljala naslednji teden. “To sodelovanje bi še zbližalo Bratislavo in Dunaj,” je dejal tiskovni predstavnik avstrijskega ministrstva in dodal, da bi ga morda lahko izrabili tudi za privabljanje visoko tehnoloških podjetij v regijo. Stroški projekta za zdaj še niso ocenjeni.

M. G., STA