[Video] Zabavni malček: To je pica robotek

Fotografija je simbolična (foto: Youtube)

Predstavljajte si, da vas bo naslednjič, ko boste naročili dostavo pice na dom, pred vrati pričakal majhen robotek. Čas, ko bo to nekaj popolnoma naravnega, ni več daleč, kar so dokazali inovatorji, ki so zasnovali dostavljavca ali robotka na kolesih.

Robota je zasnovalo podjetje Starship technologies, ki so ga ustanovili nekateri soustanovitelji Skypa. Hoteli so zasnovati robota, ki bo dosegljiv majhnim podjetnikom, ki potrebujejo nizkocenovno alternativo običajnim dostavljavcem hrane. Vedno več ljudi kupuje in naroča preko spleta, zato je pričakovati, da se bo podobna rešitev obdržala.

Za navigacijo uporablja kamere, ki so nameščene na sprednjem in stranskem delu robota. Robot tako spremlja okolico, zato da ne bi prišlo do neljubega trčenja v mimoidoče ali druga prevozna sredstva. Robot je zaenkrat še v fazi prototipa, družba, ki ga je naredila, pa že načrtuje gradnjo novih modelov.

Ali je trdemu delo odklekljalo?
Robot dostavljalec pa ni osamljen primer. Znano je, da spletni gigant Amazon že nekaj časa testira letečega robota, ki dostavlja naročila naravnost na vrt naročnika, pred meseci pa je svet osupnil robot, ki ga je razvilo ameriško podjetje BostonDynamics. Atlas, kot so ga poimenovali, lahko opravlja težaška skladiščna dela, lahko pa tudi sredi zime lomasti po gozdu.

Ž. K.