[Video] Simulacijski prikaz respiratorja: Pacienti, ki preživijo to bolezensko stanje, lahko postanejo življenjsko odvisni od uporabe ventilatorja na domu

Datum:

Zdravstveni delavci opozarjajo, da poleg zaščitnih mask potrebujejo predvsem respiratorje, ki se jih aktualna vlada trudi čim prej zagotoviti. Univerzitetni klinični center Ljubljana je skupaj s doc. dr. Tomislavom Mirkovićem, anesteziologom in specialistom intezivne medicine v UKC Ljubljana, predstavil delovanje respiratorja oziroma medicinskega ventilatorja. “Pacienti, ki preživijo to bolezensko stanje, lahko postanejo življenjsko odvisni od uporabe ventilatorja na domu,” je med drugim dejal dr. Mirković.

Zdravstvena kriza, ki jo je povzročil koronavirus COVID-19 je spremenil slovenski vsakdan. V Sloveniji je po zadnjih podatkih okuženih z virusom COVID-19 že 414 ljudi. Zdravstveni delavci med drugim opozarjajo, da jim poleg zaščitnih mask primanjkuje tudi respiratorjev. Zato so se v UKC Ljubljana odločili, da prikažejo delovanje respiratorja oz. medicinskega ventilatorja v teh kritičnih trenutkih slovenskega zdravstvenega sistema. Posnetek je nastal v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana. Simulacijo je izvedel anesteziolog in specialist intezivne medicine doc. dr. Tomislav Mirković.

“Pacientu, ki potrebuje pomoč za dihanje, se cevko vstavi v dihalna pota in se ga predihuje z različnimi tipi ventilacije. Odvisno od bolezenskega stanja, ki je privedlo do tega, da pacient potrebuje pomoč. Intubacija pomeni, da se vstavi dihalna cevka v sapnik, tako da pacienta, ki ne diha več, dejansko preusmerimo na umetna pljuča oz. ventilator,” predstavi na primeru lutke delovanje respiratorja dr. Mirković. Po njegovih besedah respirator predstavlja dihalno masko, ki varuje zaposlene v različnih panogah pred onesnaževanjem dihalnih poti.

Luka Perš

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...