[Video] Simulacijski prikaz respiratorja: Pacienti, ki preživijo to bolezensko stanje, lahko postanejo življenjsko odvisni od uporabe ventilatorja na domu

Tomislav Mirković prikazuje delovanja respiratorja. (Foto: Posnetek zaslona/ Youtube)

Zdravstveni delavci opozarjajo, da poleg zaščitnih mask potrebujejo predvsem respiratorje, ki se jih aktualna vlada trudi čim prej zagotoviti. Univerzitetni klinični center Ljubljana je skupaj s doc. dr. Tomislavom Mirkovićem, anesteziologom in specialistom intezivne medicine v UKC Ljubljana, predstavil delovanje respiratorja oziroma medicinskega ventilatorja. “Pacienti, ki preživijo to bolezensko stanje, lahko postanejo življenjsko odvisni od uporabe ventilatorja na domu,” je med drugim dejal dr. Mirković.

Zdravstvena kriza, ki jo je povzročil koronavirus COVID-19 je spremenil slovenski vsakdan. V Sloveniji je po zadnjih podatkih okuženih z virusom COVID-19 že 414 ljudi. Zdravstveni delavci med drugim opozarjajo, da jim poleg zaščitnih mask primanjkuje tudi respiratorjev. Zato so se v UKC Ljubljana odločili, da prikažejo delovanje respiratorja oz. medicinskega ventilatorja v teh kritičnih trenutkih slovenskega zdravstvenega sistema. Posnetek je nastal v Medicinskem simulacijskem centru UKC Ljubljana. Simulacijo je izvedel anesteziolog in specialist intezivne medicine doc. dr. Tomislav Mirković.

“Pacientu, ki potrebuje pomoč za dihanje, se cevko vstavi v dihalna pota in se ga predihuje z različnimi tipi ventilacije. Odvisno od bolezenskega stanja, ki je privedlo do tega, da pacient potrebuje pomoč. Intubacija pomeni, da se vstavi dihalna cevka v sapnik, tako da pacienta, ki ne diha več, dejansko preusmerimo na umetna pljuča oz. ventilator,” predstavi na primeru lutke delovanje respiratorja dr. Mirković. Po njegovih besedah respirator predstavlja dihalno masko, ki varuje zaposlene v različnih panogah pred onesnaževanjem dihalnih poti.

Luka Perš

 

 • jan Gedli

  Nekateri bodo imeli srečo, da bodo zanj uporabili respirator, nekateri pa ne. Ob pomanjkanju bo pač več tistih, ki te sreče ne bodo imeli.

 • Andrej

  Pri zalogah orožja, ki so sposobne nekajkrat zbrisati življenje iz Zemlje je vprašanje respiratorjev in zaščitnih mask. A nismo malo zgrešili vse skupaj?

  • Matjaz Rajsp

   Niti ne, ker se večina delavcev po vsem svetu (kakih 96%) zelo očitno strinja s trenutnim stanjem in ni pripravljena tvegat lastnega mesečnega plačila za boljši “jutri”.