[Video] Skrivnostni predmet trčil v Jupiter

Vir: EPA

Največji planet v našem osončju Jupiter je prestal trčenje s skrivnostnim objektom. Na posnetkih je jasno razvidno, kako objekt trči v atmosfero plinastega orjaka, kar povzroči razviden “pljusk” na desni strani površine planeta.

Da je do trka gotovo prišlo, dokazujeta dva posnetka. Avtor prvega posnetka je amaterski astronom Gerrit Kernbauer iz Modlinga, iz mesta v sosednji Avstriji, poroča CNN. Opazovanja planeta se je lotil s teleskopom, na katerem je bila nameščena kamera. Posnetek je nato naložil na spletno stran Youtube, kjer si ga je ogledalo že več kot milijon gledalcev.

Kernbaur v začetku sicer ni bil prepričan, kaj točno je videl. “Pogled ni bil najboljši, zato sem se obotavljal procesirati posnetek. Ne glede na to, deset dni kasneje sem posnetke vendarle pregledal in opazil čudno svetlobno packo, ki se je na robu planetarnega diska pojavila za manj kot sekundo,” je svoje odkritje komentiral avstrijski astronom.

Ob svojem odkritju je nemudoma pomislil na dogodek, ki se je zgodil leta 1994. Takrat so koščki kometa Shoemaker-Levy 9 trčili v Jupitrovo atmosfero. Astronomova edina razlaga je, da gre tudi v tem primeru za trk kometa ali asteroida, ki bi lahko ob vstopu v plinasto atmosfero planeta zagorela na takšen način.

Kmalu za avstrijskim posnetkom se je na Youtubu pojavil tudi črno-beli posnetek iz Irske, ki še bolj nazorno prikazuje dogajanje v trenutku trka. Avtor tega posnetka je astronom Phil Plait, ki je prav tako mnenja, da gre za trk manjšega asteroida ali kometa. “Jupiter leži na robu asteroidnega pasu. Planet je tako velik, da lahko s svojo gravitacijo privlači asteroide iz pasu in jih posrka vase,” razloči Plait.

Jupiter je sicer pogosta tarča tovrstnih trkov.

Ž. K.