[VIDEO] Spoznajte robotskega velikana, na katerega lahko sedete, ta pa se bo premikal namesto vas

Foto: Youtube/@HuboLab KAIST

Na svet je prišel robotski velikan FX-2, ki ga upravljajo t. i. “človeški piloti“. Ti na njem dobesedno sedijo, ob tem pa ga nadzirajo tako, da robot namesto njih hodi, se premika in dviguje stvari. Je nekakšen podaljšek človekovega telesa, ki pa za vsakodnevno uporabo še ni v celoti pripravljen. V pomoč bo predvsem invalidom, njegova cena pa sploh ne bo vrtoglava.

Ogromnega robota je javnosti nedavno predstavilo južnokorejsko podjetje, ki ga je ustvarilo z namenom, da človeka naredi močnejšega in mobilnejšega. Zasnovali in izdelali so ga pri Rainbow Roboticsu, ki je nekakšna podružnica južnokorejskega naprednega laboratorija, ki se ukvarja z robotiko, Inštituta znanosti in tehnologije.

Preberite še: Ali je tudi robot rasist?

Robot FX-2 ni ustvarjen za to, da nas nadomesti, ampak zato, da nam pomaga in izboljša naše delovanje. Da podaljša naše telo, hodi in dviguje namesto nas. Dvigne lahko tudi zelo težke kovine, ki tehtajo do 70 kilogramov. Ob tem nosi še svojega “pilota,” ki na njem sedi in ga z lahkoto upravlja.

V prihodnosti bo nosil invalide
Namenjen je predvsem invalidom. Ti lahko z njegovo pomočjo celo hodijo, in sicer tako, da upravljajo s “podaljšanimi nogami” robota in se tako premikajo. “Takšen robot se lahko uporabi, da osebo prenese od točke A do točke B, in to brez fizičnega napora,” je dejal profesor, zaposlen pri Rainbow Roboticsu, Jun-Ho Oh, in dodal, da “to pomeni, da je koristen za invalidne osebe, ki jim lahko neverjetno pomaga.” “Njegove roke so zelo močne in lahko dvigujejo tudi težke kovine. Zato menimo, da bi bil v prihodnosti zelo uporaben.”

Ogromen človeški robot za praktično uporabo še ni pripravljen, pa tudi drag naj ne bi bil
Največjo težavo pri tem je predstavljala stabilnost, saj bi bile posledice padca katastrofalne. Čeprav je takšna tehnologija izjemno draga, njegova cena na trgu naj ne bi bila visoka. Za zdaj robot še ni pripravljen za praktično in vsakodnevno uporabo, je pa razvit do te mere, da se ga lahko uporablja za zabavo in popestritev različnih dogodkov.

A. L.