fbpx

[Video] Voda na Marsu: Znanstveniki odkrili slana jezera, ki se skrivajo pod polarnim ledom rdečega planeta

MARSIS v Marsovi orbiti (Foto:EPA)

Načrti Elona Muska za kolonizacijo Marsa so dobili dodaten zagon, saj so italijanski raziskovalci objavili odkritje tekoče vode pod ledenimi pokrovi Marsovega Južnega pola – kar pomeni dodaten dokaz, da bi Rdeči planet lahko podpiral življenje. Podatki, ki jih je poslala sonda Mars Express Evropske vesoljske agencije (ESA) namreč kažejo na prisotnost tekoče vode na dnu regije Ultimi Scopuli. Po novi študiji, objavljeni v ponedeljek v reviji Nature Astronomy, so v bližini našli še tri vodna telesa.

Raziskovalci z univerze Roma Tre v Italiji so za analizo podatkov, ki jih je poslala posebej za ta namen pripravljena sonda(MARSIS), uporabili postopke obdelave signalov, ki se običajno uporabljajo za polarne ledene plošče na Zemlji, v krajih kot so Antarktika, Kanada in Grenlandija.

MARSIS je prvi podzemni rezervoar našel leta 2018. Dodatni podatki kažejo na približno 20 krat 30 kilometrov veliko jezero, obdano z večimi manjšimi.

Predvidevamo, da so vode hipersalinske perkloratne slanice, za katere je znano, da nastajajo na polarnih območjih Marsa in naj bi dalj časa preživele (v geološkem merilu) pri temperaturah pod evtektiko,” pravi nova študija. Preprosto povedano, to pomeni, da so dovolj slani, da se ne spremenijo v led niti pri temperaturah, pri katerih bi lahko pričakovali, da bo voda zmrznila.

MARSIS (Foto:EPA)

Čeprav danes ni mogoče, da bi voda obstala na površini, novi rezultat odpira možnost, da bi pod zemljo lahko obstajal celoten sistem starodavnih jezer, star morda milijone ali milijarde let,” je poudarila ESA v izjavi, ki napoveduje študijo.

Idealna lokacije za iskanje dokazov o življenju na Marsu

Čeprav je podzemna jezera očitno težko doseči, bi bila “idealna lokacija za iskanje dokazov o življenju na Marsu,” je dodala vesoljska agencija. Najnovejši podatki so pomemben korak v primerjavi s študijo iz leta 2019, ki je za preslikavo podzemnega vodnega sistema na Marsu uporabila tudi podatke orbite Mars Express. Te ugotovitve so temeljile na radarskih posnetkih, ki kažejo značilnosti, ki bi jih lahko ustvarila samo voda, kot so doline in kanali na stenah kraterja ali delte, za katere se domneva, da so nastale zaradi naraščanja in padanja vodostaja.

Večina Marsa je zdaj brez vode, sušna, vendar je voda preživela v obliki ledu na polarnih kapicah planeta, zlasti na jugu. Decembra 2018 je ESA delila slike stereo kamere Mars Expressa z visoko ločljivostjo, ki so prikazovale 82 kilometrov široko in dva kilometra globoko “ledeno past” v kraterju Korolev v marsovski regiji Olympia Undae.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk je bil odkrit v svojih načrtih za pošiljanje ljudi na Mars, februarja 2018 pa je v dokaz resnosti svojih izjav na Rdeči planet poslal Teslo Roadster. Podjetje trenutno razvija medplanetarno plovilo, imenovano Starship, z namenom pristati na Marsu do leta 2022. Najtežji del je ugotoviti, kako misiji zagotoviti možnost preživetja – k čemur bi obstoj tekoče vode lahko neizmerno pomagal.

ESA je lansirala Mars Express junija 2003 iz krova ruske rakete Soyuz-FG / Fregat iz Baikonurja v Kazahstanu. Sonda je dosegla Marsovo orbito decembra istega leta in od takrat na Zemljo pošilja podatke. Poleg tega so izstrelili tudi Beagle 2, ki bi moral zbirati podatke na površini, vendar žal ne opravlja svojega dela.

Aleš Ernecl