fbpx

Bizarne raziskave: Zakaj je bolje, da vas ustrelijo s kalašnikom in ne z M4

Želimo si, da nas ne bi nikoli ustrelili, pa vendar, če bi lahko izbirali, s kakšno puško želimo biti ustreljeni – katero bi izbrali? To vprašanje si je zastavil Dr. Dan Pronk, strokovnjak za posebne vojaške operacije. Primerjal je rusko puško AK-47 s puško ameriške izdelave M4. Po natančni presoji se je odločil, da bi bil raje ustreljen s slavnim kalašnikom (AK-47) – in to z razdalje 150 do 200 metrov.

Da bi razumeli, kako je omenjeni strokovnjak prišel do svoje “ugotovitve”, je potrebno razumeti balistiko in kaj se zgodi, ko krogla vstopi v telo. Kinetična energija naboja je odvisna od njegove mase in hitrosti. Logično je, da lahko težja in hitrejša krogla naredi več škode, ob tem pa moramo razumeti relativni vpliv mase in hitrosti na količino kinetične energije.

Poglejte, kaj se zgodi, ko krogla NATO puške M855 vstopi v telo. Dogajanje v telesu je ponazorjeno na balističnem gelu, ki ima enake značilnosti kot človeško tkivo. 

Puška AK-47 je sicer najbolj priljubljeno orožje teroristov. Z njimi so morili tudi na strelskem pohodu v Parizu.

Hitrost pomembnejša od teže
To je ključ do razumevanja, zakaj bi bil raje ustreljen z AK kot pa z M4, trdi Pronk. Doktor vojaške medicine, ki je sodeloval v več kot 100 vojaških misijah, pojasnuje, da ima hitrost veliko večji vpliv na kinetično energijo kot masa krogle.

Krogla, ki pride iz puške AK-47, je težja in počasnejša, prodre globlje v telo, vendar ostane nedotaknjena, medtem ko krogla iz M4 zaradi tega, ker je lažja in hitrejša, razpade in tako povzroči notranjim organom veliko več škode.

Ž. K.