fbpx

Zdravilo za HIV bodo končno uporabili na ljudeh

Foto: iStock

Medicinska šola Univerze v Marylandu bo pričela s testiranji zdravila za HIV in AIDS na ljudeh. Zdravilo razvijajo že skoraj dvajset let, dosedanji zabeleženi učinki po testiranju na živalih pa so zelo optimistični.

Znanstveniki na Univerzi v Marylandu so z razvijanjem zdravila za HIV in AIDS začeli leta 1987. Do sedaj so ga že testirali na različnih živalih, predvsem na opicah. Po besedah dr. Roberta Galla so v času raziskave dosegli velik preboj na tem področju in pridobili mnogo zanimivih informacij. Kljub temu pa zgolj testiranje na živalih ne more dokončno potrditi uporabnosti zdravila tudi na ljudeh, zato so nujna tudi takšna testiranja, ki jih bodo začeli letos.

V prvi fazi testiranja zajetih 60 posameznikov
Kot poroča Baltimore Sun, bodo testiranje ljudi najprej usmerili v vprašanje, ali je zdravilo sploh varno za uporabo pri ljudeh. V tem delu bo sodelovalo šestdeset posameznikov, od katerih jih bo dvajset zdravilo tudi prejelo. Prva faza naj bi trajala eno leto, šele nato pa bodo nadaljevali s testiranjem učinkovitosti zdravila. Kljub izjemnemu napredku na tem področju bo še vedno trajalo nekaj let, preden bo zdravilo lahko potrjeno kot učinkovito in varno za uporabo.

Po svetu že mnogo poskusov zdravil za HIV in AIDS
Trenutna raziskava Univerze v Marylandu pa seveda ni edina na tem področju. Že dvajset let se raziskovalci z vsega sveta trudijo najti zdravilo za HIV in AIDS. Največji napredek na tem področju je zaenkrat dosegla tajska raziskava iz leta 2009, ki je uspela razviti zdravilo, ki je ugodno delovalo kar na tretjino bolnikov. Kljub temu to še vedno ni bil dovolj velik delež, da bi bilo zdravilo potrjeno za splošno uporabo. Rezultati raziskave Univerze v Marylandu pa so po besedah strokovnjakov dovolj optimistični, da bi lahko prav njihovo zdravilo predstavljalo preboj v znanosti.

M. G.