fbpx

Einstein bi bil ponosen – to je dokaz, da je imel vedno prav

Vir: EPA

Znanstveniki so odkrili Einsteinove gravitacijske valove, ki jih je veliki znanstvenik napovedal že pred približno stotimi leti. Odkritje velja za eno največjih v moderni zgodovini znanosti, primerljivo je z odkritjem Higgsovih delcev ali strukture DNK. 

Gravitacijski valovi so nihanje ukrivljenosti prostora-časa, ki se s svetlobno hitrostjo v obliki valovanja širijo od izvora. Izvor valov je navadno nasilen kozmični dogodek. Valovi prenašajo energijo v obliki gravitacijskega sevanja. Znanstveniki so do sedaj uspeli zbrati samo posredne dokaze o obstoju valov.

Znanstveniki so prišli do neposrednih dokazov s pomočjo observatorija LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). V observatoriju s pomočjo laserske tehnologije merijo najmanjša odstopanja v prostoru-času. Merilne naprave, ki so pozicionirane v Washingtonu in Louisiani, so zaznale nihanje, ki je nastalo ob trčenju dveh črnih lukenj pred 1,3 milijarde let, Zemljo pa je doseglo 14. septembra lani.

Gravitacijski valovi; Vir: Youtube

Gravitacijski valovi. Vir: Youtube

Odkritje nove znanosti
“Najbolj razburljiva odkritja šele prihajajo, mislim, da odpiramo novo okno v vesolje – okno astronomije gravitacijskih valov,” je dejal direktor observatorija LIGO David Reitze.

Tudi Stephen Hawking je prepričan, da je bil presežen pomemben mejnik. “Gravitacijski valovi nam omogočajo popolnoma nov način vpogleda v vesolje. Sposobnost zaznave valov ima potencial revolucionarno spremeniti astronomijo. Odkritje predstavlja prvo zaznavo binarnega sistema črnih lukenj in prvo opažanje spajanja dveh črnih lukenj,” je dejal slavni znanstvenik.

Ž. K. STA