fbpx

Znanstvena fantastika postaja resničnost – ZDA bodo imele leta 2025 več bojnih robotov kot vojakov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Leta 2025 bo v ZDA več bojnih robotov kot pa vojakov. Podoben razvoj pa se dogaja tudi na drugih področjih, na primer ladij, ki jih vodijo roboti in so namenjene odkrivanju sovražnikovih podmornic, pa tudi ladij za prevoz tovora, za čemer se skrivajo finančni razlogi. Bi lahko takšna tehnologija ušla izpod nadzora? 

Bivši britanski vohun John Bassett je dejal, da bo imela ameriška vojska leta 2025 več bojnih robotov kot pa vojakov. Svoje navedbe je nekdanji vohun podal na protiterorističnem srečanju v Londonu. Bassett, ki je trenutno svetovalec za varnostne zadeve in ki je kar 20 let deloval v GCHQ – britanskih tajnih službah, je razlagal o namerah ameriške oblasti, da bi ustvarile na tisoče robotov že v obdobju nekaj let.

“Ladje duhov” brez posadke za prevoz tovora
Obenem je govora tudi o razvoju posebnih ladij, nekakšnih “dronov”, ki bi bile spodobne odkrivati sovražnikove podmornice. Podobno je podjetje Boeing pričelo s projektom izdelave podmornic brez posadke, ki bi se jih dalo uporabiti tako za raziskovalne namene kot tudi za vojskovanje. Vendar pa vojska ni edino področje, kjer se razmišlja o uvedbi vozil brez posadke. Podobne zamisli imajo tudi pri podjetju Rolls-Royce, kjer bi izdelovali ladje brez posadke za prevoz tovora.

Robotsko vodene naprave bi pomenile manjši strošek in manj smrtnih žrtev
Že poprej omenjeni Britanec pa pravi tudi, da bodo bojni roboti v še mnogo večji meri del resničnosti leta 2030, kot so v današnjem času, že okoli leta 2025 pa bo v ameriški vojski po vsej verjetnosti več robotov kot vojakov, ob tem pa je omenil tudi dejstvo, da na ceste počasi prihajajo robotsko vodeni tovornjaki, ki bodo mnogo bolj varni v prometu. Takšne rešitve pa so predvsem finančne narave, poleg tega pa se z njimi namerava zmanjšati število žrtev, torej bodisi na področju vojskovanja bodisi na področju prometa.

Bomo robote v prihodnosti sploh še lahko nadzorovali?
Seveda bi v vojski še dolgo časa ostale specialne enote, vendar pa bodo tudi te v nekem trenutku po vsej verjetnosti nadomestili roboti. Sicer gre za globalen pojav, saj države na tem področju tekmujejo med seboj, vendar pa ob tem mnogi znanstveniki svarijo, da bi stvari lahko ušle izpod nadzora. Dandanes je tehnologija že preveč napredna, da bi jo človek lahko učinkovito nadziral. Ob tem se še posebej pomenljivo zdi dejstvo, da so roboti že sposobni samostojnega učenja, še navaja Russia Today.

Tudi Rusi razvijajo svoje vojaške robote
Ruska vojska vztrajno dela na tem, da bi uvedla robote, ki so sposobni samostojnega odločanja na bojiščih. Vendar pa bo vojaške enote robotov vodil skupni nadzorni sistem. V današnjem času v ruski vojski sicer že obstajajo številna robotsko vodena vozila, vendar pa je razvojna pot na tem področju še dolga, navaja The Moscow Times.

Domen Mezeg