Znanstvenik Hawking: Človeštvo je ogroženo zaradi lastnih ciljev

Angleški fizik in raziskovalec vesolja Stephen Hawking (Foto: STA)

Človeštvo je ogroženo zaradi številnih nevarnosti, ki so plod lastnega odločanja,” trdi svetovno znani znanstvenik Stephen Hawking.

Jedrska vojna, globalno segrevanje in mutirani virusi so med različnimi nevarnimi scenariji, ki jih omenja Stephen Hawking. Napredek v znanosti in nove tehnologije bodo namreč ustvarile nove poti, zaradi katerih gredo lahko stvari v napačno smer, je dejal za BBC.

Človeštvo mora za preživetje okupirati vesolje
Profesor Hawking, ki je največji poznavalec vesolja in črne luknje, je ob vseh nevarnostih, ki pretijo, dejal, da “se bo človeštvo sposobno ohraniti, če bo ustvarilo kolonije na drugih planetih“. Kljub temu dodaja, da je možnost katastrofe, ki bi uničila zemljo, zelo nizka, zato je napovedal, da je ta bolj verjetna naslednjih tisoč ali deset tisoč let.

Do takrat pa se moramo razširiti v vesolje in druga ozvezdja, da katastrofa na zemlji ne bi pomenila konca človeške rase,” je dejal Hawking. Ker pa po njegovem vesoljskih kolonij ne bomo imeli še vsaj naslednjih sto let, moramo biti v tem obdobju zelo previdni.

Napredek je potrebno nadzorovati
Hawking je že ob preteklih priložnostih osvetlil potencialna tveganja umetne inteligence, ki bi lahko postala dovolj močna, da bi povzročila izumrtje človeštva. Zato poudarja, da je vedno potrebno najti načine za njeno obvladovanje: “Napredka v znanosti ne bomo ustavili, zato moramo prepoznati nevarnosti in jih imeti pod nadzorom. Sem optimističen in verjamem, da smo tega sposobni.

Hawking je še dodal, da se morajo prihodnje generacije znanstvenikov zavedati znanstvenega in tehnološkega napredka, ki spreminja svet, in pomagati javnosti, da ga bo razumela. V demokratični družbi je po njegovem še kako pomembno, da ima vsakdo osnovno razumevanje znanosti.

M. P.

 

 

 

 

 • FreedomAndDemocracyNOT

  umetna intelegenca bo nadvladala cloveka v naslednjih 50-100 let, al bo to dobr al pa slabo, bo pa popolnoma odvisno od clovestva…

 • Feriss.H

  Hawking pozablja da bo Rasa ki je razvila obstoječo znanost, pod bremenom “imigrantskega” navala iz “bolj razvitih” predelov sveta, enostavno izginila. Kakšen napredek lahko prinese Črna Rasa na primer, ki še pisane besede niso imeli pred prihodom Belcev. Če bodo Japonci in Kitajci obdržali svoj nacionalizem se bo znanost razvijala pri njih, medtem ko bodo Evropa in Amerika nazadovale v Tretji Svet.

 • macon

  Hawking je nerelevanten pop čvekač, nobena njegova vehementno reklamirana teza se ni potrdila s poskusi. Če bi se kaj potrdilo, bi že davno dobil Nobelovo nagrado za fiziko. Največji poznavalec vesolja in črnih lukenj je kot je Žižek največji filozof.

 • sevenx

  Nobenega dokaza ni da to sploh on govori… Ust ne odpira… Nepokreten… Ampak eden največjih genijev na svetu?
  https://www.youtube.com/watch?v=Jzkm1E5RqJo

 • tarantela

  Hm, morda pa smo del človeške rase, ki se je priselila od drugod in so naši sorodniki že razpršeni po planetih v neskončnosti. Pravzaprav nič ne vemo o nekdanjih naseljencih zemlje in način, kako so premikali ogromne skale za gradnjo piramid po vsem svetu.