fbpx

Znanstveniki na Japonskem izdelali žareče maske, ki zaznajo okužbo na covid

Flourescentne maske, ki žarijo pod UV svetlobo v primeru prisotnosti sars-cov-2 (foto: Kyoto Prefectural University)

Japonski znanstveniki so našli način, kako uporabiti nojevska protitelesa za izdelavo zaščitnih mask, ki v primeru nositeljeve okužbe s covid-19 svetijo. Skupina znanstvenikov si želi pridobiti vladno odobritev, da bi lahko žareče zaščitne maske množično proizvajali in na tak način vsem omogočili dostop do hitrega in preprostega načina, kako preveriti, ali so okuženi s sars-cov-2.

Nenavadno metodo zaznave okužbe s sars-cov-2 so razvili znanstveniki Kyoto Prefectural University. Raziskovalci so v noje vbrizgali nekativirano in posledično nenevarno obliko koronavirusa, nato pa iz izvaljenih nojevih jajc ekstrahirali protitelesa.

Zatem je sledil nanos flourescentnega barvila s protitelesci na poseben filter, ki se nahaja znotraj zaščitnih mask. Filter zaradi tega pod UV-svetlobo zasveti, če je prisoten virus.

Želijo si množične proizvodnje
Znanstveniki so za namene študije, s katero bi se lahko prepričali o delovanju njihovih mask, motrili 32 okuženih s sars-cov-2, ki so po poročanju RT za obdobje 10 dni nosili nove žareče maske. Japonski znanstveniki so ugotovili, da so maske s časom, ki je mineval, vedno manj žarele, kar se ujema z dejstvom, da so z vsakim preteklim dnevom okuženi proizvajali vedno manjše količine koronavirusa.

Predsednik Kyoto Prefectural University Yasuhiro Tsukamoto (foto: ResearchGate)

Predsednik univerze in vodja projekta Yasuhiro Tsukamoto se je pohvalil, da je tudi sam izvedel, da ima covid-19 zahvaljujoč eksperimentalni žareči maski, ki jo je poskusil. Tsukamotojeva skupina znanstvenikov načrtuje eksperiment, v katerem bo naslednjič 150 vključenih. Želijo si, da bi do naslednjega leta pridobili odobritev vlade za prodajo žarečih mask.

“Protitelesa iz nojev lahko množično proizvajamo po nizki ceni. V bodoče si želim, da bi [žareče maske] postale preprost pripomoček za testiranje, ki ga lahko uporablja vsak,” je povedal Tsukamoto.

Ivan Šokić