fbpx

“Ustvarili” prvo umetno vino, ki je po okusu enako najboljšim vinom na svetu

Foto: iStock

Vino, ki ima enake lastnosti kot “pravo” vino, a ni proizvedeno iz grozdja, je uspelo narediti kalifornijskim vinarjem. Njegova proizvodnja naj bi bila mnogo cenejša in hitrejša od pridelave običajnega vina.

“Iz vode lahko napravimo vino v roku 15 minut,” je bil stavek, s katerim so predstavili vino, ki so ga naredili brez ene same jagode grozdja. Izumitelja prvega “sintetičnega” vina sta Mardonn Chua in Alec Lee iz San Francisca.

V nekaterih delih sveta delajo vino iz jabolk, kot na primer na Finskem, pri nas pa ga največ pridelamo iz grozdja. Novo sintetično vino se lahko po vseh lastnostih – barvi, vonju in okusu – kosa s pravimi vini, poroča Večernji list.

Najboljša vina bodo lahko degustirali tudi manj premožni
Izumitelja sta prišla na idejo izdelovanja sintetičnega vina z obiskom Napa Valleya, kjer je bila razstavljena buteljka legendarnega vina Chateau Montelena, ki je kot prvi kalifornijski Chardonnay leta 1976 na tekmovanju v Parizu premagal vse francoske konkurente. Ker gre za zelo drago steklenico vina, ki si ga mnogi ne morejo privoščiti, sta Chua in Lee prišla na idejo, da bi izumila sintetično vino vrhunskega okusa, ki bo cenovno dostopno vsem, proces njegove proizvodnje pa ne bo trajal več mesecev.

Vino je sestavljeno iz 85 odstotkov vode in približno 13 odstotkov etanola. Vse ostalo so barve, sladkor in različne vrste okusov. Prvi primerki umetnega vina so bili nepitni, a so proizvajalci pri prostopku kombiniranja in izboljšanja sestavin tako napredovali, da so uspeli sestaviti vrhunsko verzijo italijanskega Moscato d’ Astija, naslednje pa je na vrsti umetno izdelano peneče vino Dom Perignon.

M. P.