fbpx

V 107. letu umrla Göbbelsova sekretarka Brunhilde Pomsel, ki ni vedela za holokavst

V 107. letu starosti je umrla sekretarka nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josepha Göbbelsa, Brunhilde Pomsel (Foto: epa)

V domu za ostarele je v 107. letu umrla sekretarka nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josepha Göbbelsa, Brunhilde Pomsel. Tri leta  je delala kot Göbbelsova sekretarka in stenografinja, a je ves časa trdila, da ni vedela za holokavst.

Življenje Brunhilde Pomsel se je izteklo 27. januarja prav na dan spomina na žrtve holokavsta. Med letoma 1942 in 1945 je bila ena od šestih sekretark v Göbbelsovem uradu. “Nič nismo vedeli. Bili smo ujeti v taboriščih,” je povedala v dokumentarnem filmu z naslovom: Nemško življenje. Dodala je, da ne čuti nobene krivde, saj se ni mogla upreti, ker je bila nemočna.

Christian Krönes, ki je z njo opravil številne intervjuje za dokumentarni film Nemško življenje, je povedal, da je z najstarejšo stanovalko doma govoril 11. januarja, ko je imela rojstni dan. Kljub visoki starosti je bila polna energije in upanja ter mentalno dobra. Le glede na leta je imela vzpone in padce. Letos bodo izdali knjigo z njenimi spomini.

B. J., STA