fbpx

V boj proti Covid-19 s superračunalnikom

IBM superračunalnik v Španiji (foto: EPA)

Najmočnejši in najbolj zmogljiv računalnik na svetu Summit je identificiral 77 spojin, ki naj bi znanstvenikom omogočile, da spreobrnejo bitko s virusom COVID-19.

Summit je v simulaciji uničenja virusa bil soočen z različnimi virusi, ki bi uničili COVID-19. Superračunalnik je tako preveril več kot 8000 dejavnikov v nekaj dneh, s pomočjo katerih je našel 77 spojin, ki bi uničile virus COVID-19.

Po poročanju Zerohedge tudi v podjetju IBM napeto pričakujejo rešitev proti COVID-19.”Naš rezultat ne pomeni, da smo našli zdravilo za COVID-19. Smo zelo veseli, da je naš računalniški sistem našel delce virusa, ki bi lahko pomagali uničiti smrtonosni virus. Upamo, da bodo naše raziskave pomagale zdravstvenim strokovnjakom, da bodo z našo pomočjo čim prej našli rešitev za zajezitev krize”, sporočajo iz IBM-a.

Kakor je povedal vodja Centra za molekularno biologijo na Univerzi v Tennesseeju Jeremy Smith, jim je uporaba superračunalnika v dveh dneh omogočila simulacijo rezultatov, za katere bi z navadnim računalnikom potrebovali več mesecev.

Smithova ekipa bo pridobljene ugotovitve delila s preostankom znanstvene skupnosti, ki naj bi v kratkem začela eksperimentirati s 77 identificiranim spojinami, ki naj bi po izračunih Summita bile najbolj učinkovite proti Covid-19.

Luka Perš