fbpx

V Franciji več prijetih osumljencev za rop zvezdnice kot aretirajo potencialnih teroristov

Ameriška zvezda Kim Kardashian Foto: STA

Vdor zamaskiranih storilcev v poslopje … takoj pomislimo, da gre za teroristični napad, a ni tako. Po takem scenariju so v Franciji oktobra lani napadli ameriško zvezdnico Kim Kardashian West. Policija je prijela 16 osumljencev, kar je veliko več kot dnevno po svetu priprejo potencialnih teroristov.

Policija je akcijo izvedla v pariški regiji in na jugu Francije po večtedenski preiskavi na podlagi DNK, ki so ga našli na kraju ropa. Nekaj roparjev, ki so bili oblečeni v policijske uniforme, je zbežalo na kolesih. Gre za enega največjih ropov nakita v Franciji v več kot 20 letih. Kim Kardashian West so med tednom mode v Parizu 3. oktobra lani v luksuzni rezidenci hotela zvezali oboroženi in zamaskirani neznanci ter ji ukradli nakit v vrednosti okoli devet milijonov evrov, med drugim prstan v vrednosti štiri milijone evrov in škatlo za nakit v vrednosti pet milijonov evrov. 36-letnica, ki je poročena z rap zvezdnikom Kanyem Westom, je o ropu prvič spregovorila minuli konec tedna. V promocijskem videu za novo sezono svoje resničnostne oddaje se je v solzah spomnila noči, ko so zamaskirani neznanci vdrli v poslopje, jo zvezali in zaprli v kopalnico. Povedala je, kot poroča STA, da se je bala, da jo bodo roparji ubili s strelom v hrbet.

Po ropu se je Kim Kardashian West, ki ima na Twitterju 49,4 milijona sledilcev, na Instagramu pa 89,8 milijona, zavila v molk, njen soprog pa je novembra po poročanju medijev doživel živčni zlom.

Francija prizorišče večine terorističnih napadov
Francija je lani postala epicenter terorističnih napadov v Evropi. Zgolj v zadnjem letu se je tam zgodilo več kot deset napadov islamskih skrajnežev, od tega trije večji, v katerih je bilo ubitih vsaj 230 ljudi. Zakaj prav Francija? Zakaj ne na primer ZDA, ki vodijo vojno proti Islamski državi? Ali Nemčija, ki je politično verjetno močnejši igralec v regiji kot njena zahodna soseda? In zakaj Nica, turistično mesto, ki je s 342 tisoč prebivalci peto največje v Franciji, kjer je med praznovanjem dneva padca Bastilje v množico zapeljal tovornjak in je umrlo 80 ljudi?

Francija sodeluje v spopadih z islamskimi organizacijami v Afriki in Aziji, na primer v Siriji, Iraku, Maliju. Islamske teroristične skupine so drugi največji evropski državi že večkrat grozile z napadi. Tako je med drugim septembra 2014 prvi govorec Islamske države Abu Muhamad Al Adnani v govoru med branjem dolgega seznama sovražnikov izpostavil prav “hudobno Francijo”.

Branka Jurhar