fbpx

V okolici zapora v Kaliforniji živi tarantela Johnny Cash

Foto: Twitter/BBC

Ameriški znanstveniki so odkrili novo vrsto tarantele, ki živi v okolici zapora v Folsomu v Kaliforniji. Navdih za njeno poimenovanje so dobili po legendarnem ameriškem glasbeniku Johhnyju Cashu.
Johhny Cash je v 60-ih letih o tem zaporu napisal skladbo in v njem priredil tudi koncert za zapornike. Pevec se je najraje oblačil v črno barvo pajka. Znan je po mnogih uspešnicah, kot sta The Man in Black in Folsom Prison Blues.

Chris Hamilton, glavni avtor študije, objavljene v reciji ZooKeys, v kateri so predstavili 14 novih vrst pajkov z jugozahoda ZDA, je za javnost izjavil: “Sem velik oboževalec Johhnyja Casha.”

Pevec je raziskoval pajke 
Skupaj s raziskovalci z Univerze Auburn in Kolidža Millsaps je pevec preučeval tarantele na jugozahodu ZDA, zahodno od reke Mississippi. V 10 letih so odkrili skoraj 3000 novih vrst tega pajka. Ugotovili so, da je tarantela “Johhny Cash” zelo razširjena.

Poimenovanje po pajku je idealno za pevca 
Imena se je domislil Hamilton, in to prav zaradi črne barve samcev ter ker so ga našli v okolici Folsoma. Po njegovih besedah je bilo “ime … enostavno popolno”. Dodal je, da tarantel niso našli v zaporu ali v njegovi okolici, vendar ne bi bil presenečen, če bi le-te živele tudi tam, saj jih je možno najti na celotnem območju Folsoma in na zahodnih obronkih Sierra Nevade.

V novi študiji so določili 29 vrst tarantel, izmed katerih je 14 novih.

A. L.