fbpx

V Postojnski jami odkrili novo naravno povezavo med Magdalenino in Pivkino jamo

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/stalactites-and-stalagmites-in-a-cave-at-national-park-of-thailand-gm666907634-121627667

Postojnska jama – znamenitost, ki se bohoti s kar 24.120 metrov dolgim jamskim sistemom – ponuja na ogled nove poti! Jamarji so se ob reki Pivki podali po poteh, ki so jih do zdaj poznale le človeške ribice …

Pivka jama in Magdalena jama, ki sta bili do pred kratkim le daljni prijateljici, sta zdaj po nevarni poti končno povezani – nagrada za to gre jamarskima potapljačema; Igorju Vrhovcu (JKŽ Ljubljana) in Sebastjanu Gantarju (JD Rakek), ki sta po dveh težavnih urah potapljanja zaplavala iz reke z novico o neverjetnem odkritju.

Odkritje, ki smo ga čakali kar 45 let
Povezavo po naravni poti so jamarji prvič poskušali vzpostaviti že leta 1972 – povezave takrat niso našli, zato je bil Zvezdni sifon do danes dolg le 400 metrov, zatorej se je v shemi slepo končal.
Nato pa so bili 13. aprila letos po dolgem čakanju pogoji za potop idealni – potop je potekal brez težav; vidljivost je bila 3 metre, kar pri jamarjih velja za odlične pogoje. Tako sta jamarja prek prvega in drugega sifona prodrla še v tretjega, ki je bil do takrat nedotaknjen, in je vodil prav do Magdalenine jame.

Zgodovinski trenutek
Odkritje velja za pravo senzacijo, saj so jame (uradno) velike le toliko, kolikor so jamarji prehodili, preplavali in izmerili – ostalega terena torej zaenkrat (še) ne poznamo. Zaradi neverjetnega odkritja je tako treba popraviti in na novo zarisati sheme jame – sistem jame je namreč zdaj za kar 40 metrov daljši. Ker to ni edino raziskovanje, ki trenutno poteka, se številke še vedno kar spreminjajo.

Postojnski jamski sistem
Gre za sistem podzemnih rovov, ki jih je ustvarila in ga tudi povezuje reka Pivka. Sistem sestavlja pet jam – največja od teh je Postojnska jama. Po zadnjih podatkih je sistem dolg kar 24. 120 metrov.

Znano je, da reka Pivka povezuje tudi Planinsko in Postojnsko jamo, a zaradi težavnosti, ki jo
predstavlja jamsko potapljanje, jami uradno še nista povezani. S težavno nalogo se ukvarja ekipa 20 do 30 jamarjev, iz treh klubov in Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Ekipa ima podporo podjetja Postojnska jama, d. d.

S. E.