fbpx

V Savdski Arabiji bodo ženske smele prvič stopiti v telovadnice

Foto: epa

Najbolj konservativna islamska država Savdska Arabija uvaja prve telovadnice, ki bodo namenjene samo ženskam. Telovadnice ne bodo sredstvo za poklicno športno udejstvovanje, temveč le za rekreacijo.

Podpredsednica sveta za ženske zadeve pri savdski športni zvezi, princesa Reema bit Bandar, je sporočila, da bo država dovolila postavitev športnih objektov za plavanje, tek in dviganje uteži za ženske. Ostali tekmovalni športi, kot so nogomet, odbojka, košarka in tenis, pa bodo še naprej prepovedani.

Savdska Arabija je dlje časa testirala vpliv ženske vključenosti v šport, športna vzgoja pa še vedno ni del šolskih programov v dekliških državnih šolah.

V tej konservativni islamski državi, ki ji vladajo najbolj radikalni vahabiti in kjer je koran povzdignjen na mesto ustave, so šele leta 2012 imeli prvo olimpijsko tekmovalko.

Sarah Attar, prva tekmovala, ki je na olimpijskih igrah rpedstavljala Savdsko Arabijo. (foto: epa)

Sarah Attar, prva tekmovala, ki je na olimpijskih igrah predstavljala Savdsko Arabijo. (foto: epa)

Ženske se soočajo s prekomerno težo
Za uvajanje športa v družbo so se odločili na podlagi zdravniških ugotovitev o debelosti in pomanjkanju gibanja pri ženskah. Po njihovih podatkih ima kar 39 odstotkov žensk več možnosti, da se bodo soočale s prekomerno težo, kot moški.

Z uvedbo novih športnih programov bi v Savdski Arabiji ustvarili okoli 250 tisoč novih delovnih mest. Država je trenutno tudi v fazi udejanjanja vizije razvoja do leta 2030, v kateri cilja na večjo udeležbo žensk pri zaposlovanju. Kot piše Express pa je ženskam še vedno prepovedano voziti motorna vozila in zapustiti dom brez dovoljenja moških.

M. P.