V Savdski Arabiji bodo ženske smele prvič stopiti v telovadnice

Foto: epa

Najbolj konservativna islamska država Savdska Arabija uvaja prve telovadnice, ki bodo namenjene samo ženskam. Telovadnice ne bodo sredstvo za poklicno športno udejstvovanje, temveč le za rekreacijo.

Podpredsednica sveta za ženske zadeve pri savdski športni zvezi, princesa Reema bit Bandar, je sporočila, da bo država dovolila postavitev športnih objektov za plavanje, tek in dviganje uteži za ženske. Ostali tekmovalni športi, kot so nogomet, odbojka, košarka in tenis, pa bodo še naprej prepovedani.

Savdska Arabija je dlje časa testirala vpliv ženske vključenosti v šport, športna vzgoja pa še vedno ni del šolskih programov v dekliških državnih šolah.

V tej konservativni islamski državi, ki ji vladajo najbolj radikalni vahabiti in kjer je koran povzdignjen na mesto ustave, so šele leta 2012 imeli prvo olimpijsko tekmovalko.

Sarah Attar, prva tekmovala, ki je na olimpijskih igrah rpedstavljala Savdsko Arabijo. (foto: epa)

Sarah Attar, prva tekmovala, ki je na olimpijskih igrah predstavljala Savdsko Arabijo. (foto: epa)

Ženske se soočajo s prekomerno težo
Za uvajanje športa v družbo so se odločili na podlagi zdravniških ugotovitev o debelosti in pomanjkanju gibanja pri ženskah. Po njihovih podatkih ima kar 39 odstotkov žensk več možnosti, da se bodo soočale s prekomerno težo, kot moški.

Z uvedbo novih športnih programov bi v Savdski Arabiji ustvarili okoli 250 tisoč novih delovnih mest. Država je trenutno tudi v fazi udejanjanja vizije razvoja do leta 2030, v kateri cilja na večjo udeležbo žensk pri zaposlovanju. Kot piše Express pa je ženskam še vedno prepovedano voziti motorna vozila in zapustiti dom brez dovoljenja moških.

M. P.

 • Olga

  “.. bodo SMELE prvič stopiti v telovadnico…”???
  Kje so feministke, ki se borijo za islam, totalitarno ideologijo enako komunizmu, ki bazira na ustrahovanju in zločnih????? Zagovarjajo celo uvedbo šeriatskega prava?!! Feministično gibanje je izrojeno, brez kompasa in jasnih ciljev! S svojo “borbo” so zame teroristke, ker se borijo za prost prihod islamskih terororistov v Ameriko! Vse njihove akcije proti Trumpu, ki želi lastne državljane zaščititi pred terorizmom, je jasen dokaz za to!
  Zakaj se ne borijo proti zatiranju muslimank in proti krutim zločinom nad otroci, ki jih izvajajo ISLAMISTI????? Mogoče to ni njihova “intimna opcija”??

 • tarantela

  Preobrazba se dogaja počasi. Če je nekdo navajen vse življenje živeti po nekih privzgojenih načelih in ukazih, potem se spremembe pač ne morejo zgoditi čez noč.

 • Kat Wilson

  lol! Če ženska v islamu nima pravic, jih ne more izgubiti. Več pravic kot ima, več jih lahko izgubi, zato ne razumem, kako jim lahko dajo pravico da babure vstopijo v telovadnico. Nezaslišano.

 • sprehajalec

  Kaj ni več nevarnosti pomanjkanja hrane in so bolj debelušne za vsak slučaj če se jo spravi dedec jesti? Prihaja torej moda vitkih…

  In nekateri hočejo uvažati ta svet….

 • za probo

  Vsi na kolo za zdravo telo!

 • Borut Stari

  Nima smisla niste resni

 • Veste Nova,,,,,,,,mene Savdska Arabija prav nič ne zanima. Tja naj gredo naše feministke urejat zadeve !!
  Me pa zanima, kje za vraga je rubrika Spletne zanimivosti ??
  Vam tudi to ni odgovarjalo ?
  Kdo pa pometa sedaj pri vas ???