fbpx

V Vipavi blagoslovili konje, vino in kamen

Foto: A.M.

V Vipavi je potekal 19. tradicionalen blagoslov konj pred cerkvico sv. Štefana, zaščitnika konj, konjarjev in kočijažev. Vino, konje in kamen je blagoslovil vipavski župnik Alojz Furlan. Zbrane je najprej nagovorila poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije, Eva Irgl.

Po blagoslovu vina, ki po besedah lokalnega župnika “ljudem daje veselje,” je sledil še blagoslov konj. Obiskovalci so pripeljali več deset konj iz bližnjih in daljnih krajev, ljudje pa so si jih z zanimanjem ogledovali.

Irglova opozorila na vrednoto miru
Eva Irgl je v nagovoru najprej pohvalila glavnega organizatorja blagoslova konj, Rafaela Premrla. Poudarila je, da je božič rojstvo Odrešenika, čas, v katerem nam je dana možnost, da se odmaknemo od vsakdanjih skrbi in se poglobimo vase ter čas preživljamo s svojimi najdražjimi. Spomnila je tudi na  mir kot vrednoto, ki se je premalo zavedamo, saj ta nikakor ni samoumevna. “V času migrantske krize in terorističnih napadov se moramo za mir še toliko bolj boriti.” Povedala je, da se je Slovenija od junija 1991 dokazala na mnogih področjih. Priložnosti je še veliko, a največja priložnost je po njenih besedah takrat, ko smo združeni in enotni.

Foto: A.M.

Foto: A.M.

Na kamen so Vipavci čakali kar 90 let
Ivan Žiberna iz Merč, ki je sodeloval pri postavitvi kamna, pravi, da so imeli to čast, da ponovno vgradijo manjkajoč oziroma mogoče celo ukraden kamen, ki so ga Vipavci čakali že desetletja, da bi dokončali most. Imeli so srečo, da so lani izvedli sondiranje koprivskega kamnoloma in našli tudi manjkajoči kamen. Ko so gradili ta most, je bil ta kamen oštevilčen s številko 113. Da so lahko takrat, ob graditvi mostu, objekt predali v uporabo, so ta del zapolnili z desko in do tega dne je ostalo tako.

Foto: A.M.

Foto: A.M.

Barbara Pirh