fbpx

V Zagrebu poteka vrhunski spektakel s Tino Maze in to brez afere s honorarji

Foto: epa

Svetovna smučarska zveza FIS praznuje 50. letnico svetovnega smučarskega pokala, v sklopu katere v središču Zagreba poteka spektakel, ki gosti kar 18 smučarskih zvezd, ki so zmagale v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vsi bodo dobili visoke honorarje in za nobenega ni hrvaška smučarska zveza izjavila, da je zahteval preveč, kot v primeru Tine Maze in slovenske smučarske zveze.

Na nekaj manj kot 200 metrov dolgi smučarski stezi od zagrebške katedrale do Manduševca na Trgu bana Jelačiča v središču Zagreba bo nastopilo 18 smučarskih legend iz vseh smučarskih obdobij. Hrvati bodo seveda najbolj čakali na svoja junaka Janico in Ivico Kostelića, medtem ko bodo od Slovencev nastopili Tina Maze ter ostali smučarji z izjemnimi smučarskimi karierami, kot so Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Bojan Križaj, Urška Hrovat, Špela Pretnar in Alenka Dovžan.

Otvoritveno vožnjo sta prva odpeljala zmagovalca svetovnega pokala Francoz Jean Claude Killy, ki je zmagal v letih 1967 in 1968, ter Avstrijec Karl Schranz z zmagami iz leta 1969 in 1970. Nastopila je tudi rekorderka po številu osvojenih velikih kristalnih globusov, Annemarie Moser – Pröll s šestimi skupnimi zmagami. Po progi so se spustile še smučarske legende Marc Girardelli, Alberto Tomba, Andreas Wenzel, Michaela Dorfmeister, Pernilla Wiber, Nicole Hosp, Marcel Hirscher in številni drugi.

Tina Maze (foto: epa)

Tina Maze (foto: epa)

V Sloveniji škandal, na Hrvaškem spektakel
V Zagreb so za prireditev pripeljali kar 900 kubičnih metrov snega, da so lahko pripravili smučarsko progo in naredili spektakel za več tisoč ljudi, ki ga bodo prenašale kamere s celega sveta. Pri tem se hrvaška javnost ni ukvarjala s honorarji nastopajočih in ceno priprave smučarske proge na glavnem trgu mesta, saj je za njih samoumevno, da ima vrhunsko pripravljen dogodek tudi svojo ceno. Hrvaška smučarska zveza ni javno obelodanila honorarjev smučarskih zvezdnikov ter iz njih naredila prvovrstnih škandalov. Hrvati so s tem dogodkom pokazali, da znajo kot narod veliko bolj zrelo prenašati uspehe svetovno znanih športnikov, ki so zaslužni za promocijo države in športa. In pri tem vedo, da je investicija v vrhunski šport dodana vrednost za celotno družbo.

Miha Pirih