fbpx

Vaše težave so lahko posledica tega, da ste preveč pametni …

Vir: Istock

Morda ste že slišali za angleški rek Ignorance is bliss. Zelo na grobo bi ga lahko prevedli z Neumnost ne boli – to pa dokazujejo tudi nekateri psihologi, ki trdijo, da imajo pametni ljudje v življenju lahko velike težave. Vedeti veliko o življenju, ljudeh, politiki in znanosti je očitno lahko veliko breme.

Hiter razmislek vodi do zaključka, da se seveda splača biti pameten. Pametni ljudje v veliko primerih lahko dobijo boljše službe, več zaslužijo in se nasploh lažje znajdejo v družbi. Na žalost pa se pametnim ljudem velikokrat primeri, da je ravno njihova inteligenca tista, ki jim je v napoto. Psihologi so odkrili 7 tipičnih težav, s katerimi se morajo pametni ljudje soočiti.

Dar razumevanja pametnim ljudem omogoča, da razumejo kompleksnost družbenih pojavov in znanstvenih odkritij, pa tudi popolnoma običajnih stvari, kot je na primer ta, da včasih lažje prepoznajo lažnivca ali demagoga. To pa hkrati pomeni, da se posameznik zaveda, da frustracije v družbi nimajo enostavnih rešitev, da znanstvena odkritja velikokrat dokažejo, da vemo manj, kot smo vedeli prej, in tudi to, da postajamo manj zaupljivi do ljudi, piše portal The open mind.

Težave inteligentnih ljudi

  • Vrstniki včasih težko razumejo njihov smisel za humor. Vrstniki šal velikokrat sploh ne razumejo, saj na prvi pogled nimajo smisla.
  • Pametni ljudje se velikokrat počutijo tako, da je njihova inteligenca bolj stvar prezira kot občudovanja. To se lahko razkrije že ob običajnem opazovanju zvezd, ko nekdo pokaže proti točki na nebu in hkrati izusti, da gre prav gotovo za satelit. Ko jih pametni ljudje popravijo, da so kazali proti planetu Venera, se prvi počutijo užaljene, pametni pa nato “izpadejo” arogantni.
  • Težko sklepajo prijateljstva, saj iščejo podobno inteligentne ljudi, kot so sami. Pri sklepanju novih prijateljstev so zelo pozorni, če jim lahko sogovorniki sledijo v pogovoru. Če jim ne morejo, jih hitro odpišejo. Zaradi tega so pogosto osamljeni, se več posvečajo svojemu delu, kar pa lahko vodi tudi v depresijo.
  • Ne morejo se identificirati z lastno inteligentnostjo, saj bi v družbi zato veljali za arogantne. Na podobne težave naletijo, ko jih ljudje pozovejo, da govorijo, a jih takoj, ko odprejo usta, drugi označijo za “pametnjakoviče”.
  • Zelo so obsojajoči do samih sebe, kadar nečesa ne razumejo, saj njihova samopodoba temelji na tem, da so inteligentni. Včasih težko razumejo, da kljub svoji inteligenci ne morejo razumeti vsega.
  • Pretirano analizirajo dogodke, izjave in argumente, zaradi česar se pogosto znajdejo v “paralizi”. Pri vsaki odločitvi tehtajo med argumenti za in argumenti proti, kar lahko vodi do tega, da sploh ne sprejmejo odločitve.
  • Kadar naredijo napako, je to med njihovimi znanci glavna novica, saj so na njo slednji ves čas čakali.

Ž. K.